Vasara ir īstais laiks, kad pievērsties Vidusjūras diētai, ko tikpat labi varētu nosaukt arī par Baltijas jūras diētu. Tā palīdz saglabāt sirds veselību, mazina podagras un onkoloģisko slimību attīstības risku. Par Vidusjūras diētu sīkāk iztaujājām kardioloģi, Rīgas Stradiņa universitātes profesori Ivetu Mintāli. Viņa izveidojusi arī digitālo platformu par šo tēmu.
autors: ILZE ŠĶIETNIECE
— Vidusjūras diēta pozitīvi ietekmējot cilvēka veselību. Kādi ir Vidusjūras diētas pamatprincipi?
— Pats svarīgākais, kas jāsaprot — Vidusjūras diēta nav stāsts tikai par ēšanu. Tas ir dzīvesveida modelis, filozofija, kas māca: ja gribam dzīvot veselīgi, tad neēdam to, kas pagadās. Neizvēlamies pusfabrikātus, gatavojam mājās, saprotam katra produkta vērtību un ietekmi uz veselību. Ja gatavojam paši, zinām, cik pievienojam sāls, cik cukura; neliekam garšas pastiprinātājus un krāsvielas, par kuru ietekmi uz organismu vēl nekas skaidri nav zināms. Izvēlamies sezonālus produktus, kas audzēti pēc iespējas tuvāk mājām. Kas vērtīgs var būt produktā, kas norauts negatavs un vests tūkstošiem kilometru? Es, piemēram, principā nepērku avokado no Peru. Padomājiet, cik izmaksā to atvest līdz Latvijai! Tāds auglis nevar maksāt trīs eiro. Nevajag patērēt arī produktus ar ilgu derīguma termiņu.
— Kāds labums cilvēkam ir no Vidusjūras diētas?
Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties Staburags.lv abonementu:
"Staburags.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.
Reklāma