Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Rauga mīklas plātsmaize ar rabarberiem un drumstalām

Mīklai:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

250 gramu margarīna,
glāze piena,
vismaz 3 glāzes miltu,
¼ paciņas Rīgas rauga,
3 tējkarotes cukura,
šķipsniņa sāls.

Pildījumam:

250 gramu skābā krējuma,
rabarberi,
āboli,
zemenes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Drumstalām:

180 gramu sviesta,
180 gramu cukura,
180 gramu miltu.

Kas gan rabarberu laikā var būt gardāks par pašceptu plātsmaizi! Tā lieliski iederēsies arī Līgo svētku vai Jāņu dienas galdā, jo no tās nespēs atteikties neviens. Un ar vienu gabaliņu jau nepietiks, tādēļ jāizcep vismaz viena lielā plāts. Ar kādu gardumu vēlējos pamieloties jau pirms svētkiem, tādēļ nolēmu izcept rauga mīklas plātsmaizi. Kuru recepti te labāk izmantot? Izvēlējos palikt pie pārbaudītām vērtībām un lietā liku to, pēc kuras vienmēr esmu vadījusies, cepot pīrādziņus. (Ja svētkiem plānojat izcept gaļas pīrādziņus, šī mīklas recepte noderēs arī tiem!) Un vilšanās nebija arī šoreiz — tie, kuri ar rabarberu maizīti tika mielojušies, ēda to slavēdami.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Mīklai izkausēju margarīnu, pielēju pienu un piekaisīju sāli. Raugu sadrupināju un “atdzīvināju” ar cukuru — to gan piebēru par dažām tējkarotēm vairāk, nekā vajadzētu pīrādziņu mīklai. Raugu pielēju piena un margarīna maisījumam. Visbeidzot piekaisīju izsijātus miltus. Mīcot miltu daudzumu vēl papildināju, jo to “prasījās” nedaudz vairāk par norādīto daudzumu. Mīklu savēlu bumbā un uz 2 — 3 stundām ievietoju… ledusskapī. Jā, siltumā šo mīklu raudzēt nevajag. Pēc tam mīklu izveltnēju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un pārsmērēju ar skābo krējumu. Pārkaisīju arī cukuru un kanēli. Tad pa visu virsu izlīdzināju kopā samaisītus gabaliņos sagrieztus rabarberus un nomizotus un plānās daiviņās sagrieztus ābolus. Arī zemenes sagriezu un izmantoju šai plātsmaizei. Drumstalām gabaliņos sagriezu aukstu sviestu, liku bļodā vienādās daļās ar cukuru un miltiem. Rīvējot roku pret roku, saberzu tos kopā, līdz veidojās drumstalas. Tās uzdrupināju pāri visai plātsmaizei. Cepu līdz 170 — 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 45 minūtes. Ja vēlamies, atdzisušu vēl varam pārkaisīt ar pūdercukuru.

Brigitas Skaistkalnes teksts un foto

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.