2 — 3 siļķes, ola, ½ glāzes kviešu miltu, 3 ēdamkarotes skābā krējuma, citronu sula, pētersīļu zaļumi, augu eļļa cepšanai.
Šis ēdiens gan esot no lietuviešu tradicionālās virtuves, taču arī mūsu vēderiem tas labi der, lai “piesietu dūšu” un izmēģinātu ko vēl varbūt līdz šim nenogaršotu. Ledusskapī bija “aizķēries” siļķu fileju iepakojums — tieši tik, cik nepieciešams šim “pasākumam”. Filejas katru vēl pārgriezu uz pusēm un ieguvu astoņus gabaliņus. Ja nu esat iegādājušies neizķidātas siļķes, tad to iztīrīšana, ādas novilkšana un asaku izņemšana gan vēl priekšā. Ja zivis šķiet pārāk sāļas, tās pirms cepšanas vēl varam izmērcēt.
Katru siļķes gabaliņu apslacīju ar citrona sulu un pārkaisīju ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. Atstāju kādu laiciņu, lai ievelkas, tikmēr gatavoju mīklu. Olu, miltus un skābo krējumu sajaucu viendabīgā masā. Pēc tam filejas no abām pusēm apmērcēju mīklā un cepu pannā ar nelielu augu eļļas daudzumu gatavas. Šādi ceptas siļķes labi garšoja gan karstas, gan arī jau atdzisušas.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma