Kārtainās mīklas “Slinkais “Napoleons””

500 gramu kārtainās bezrauga mīklas,
350 gramu sviesta,
250 gramu iebiezinātā piena ar cukuru,
1 — 2 ēdamkarotes konjaka vai ruma.

Šīs saldās ruletes pagatavošanai pietiks ar apmēram stundu. Tikai būs gan vēl jāpaciešas, lai kūka pēc sarullēšanas ledusskapī labi savelkas. Tādēļ šādu gardumu, kas kopumā nešķiet pārsaldināts un kārdinoši izskatās arī uz svētku galda, iespējams pagatavot pat pāris dienu iepriekš. Bet nu — visu pēc kārtas.
Saldētās mīklas plāksnītes atlaidināju pēc norādījumiem uz iepakojuma un gareniski sagriezu šaurās strēmelītēs. Tās izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un liku uzkarsētā cepeškrāsnī cepties 180 grādu temperatūrā, līdz tās gaiši brūnas, — apmēram 15 minūtes. Visa sagrieztā mīkla uz vienas plāts nesagāja, tādēļ tāpat izcepu arī otru daļu. Gatavās mīklas strēmelītes atdzesēju līdz istabas temperatūrai. Dažas no tām atliku drupatu veidošanai gatavās ruletes pārkaisīšanai.
Istabas temperatūrā paturētu sviestu ar mikseri saputoju kopā ar iebiezināto pienu un “šļācienu” alkoholiska dzēriena, piepilināju arī mazliet ruma esences. Krēma pagatavošanai receptēs gan esmu manījusi vēl arī citas proporcijas — 300 gramu sviesta un 300 gramu kondensētā piena.
Izklāju uz galda foliju, tad pārtikas plēvi vairākās kārtās un uz tās citu pie citas taisnstūra veidā izkārtoju mīklas strēmelītes. Tās pārsmērēju ar sviesta un iebiezinātā piena krēmu, pēc tam — nākamajā kārtā — atkal mīklas strēmelītes un pāri tām krēmu, līdz izceptā mīkla salikta. Nedaudz krēma gan vēl atstāju gatavās kūkas pārsmērēšanai. Visu pārtikas plēvē sarullēju garenā “desā”. Jo mīklas strēmelītes būs smalkākas, jo labāk tās savilksies ar krēmu. Svarīgi ruleti notīt stingri, lai tā griežot nesadruptu. Aiztaisīju tai arī abus galus un liku pa nakti ledusskapī, lai sastingst.
Nākamajā dienā ruleti attinu un vēl pārsmērēju ar šim nolūkam mazliet atstāto sviesta un iebiezinātā piena krēmu. Tad saberzu atliktos cepumus un pārkaisīju ar tiem jau sastingušo ruleti, piespiežot tos siltām (un, protams, tīrām) rokām — tā krēma virskārta kļūst mīkstāka un drupatas labāk pielīp. Gardumu vēlreiz ievietoju ledusskapī, un pēc kāda laika to ar plānu nazi varēju griezt šķēlītēs.

Brigitas Skaistkalnes teksts un foto

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.