2 skumbrijas, 200 mililitru skābā krējuma, 2 burkāni, 2 sīpoli, augu eļļa, sāls, pipari.
Nu jau vismaz reizi gada aukstajā sezonā āra tirdzniecības vietās cenšos atrast atvēsinātas makreles jeb vienkārši — skumbrijas, lai tās izmantotu kāda garda ēdiena pagatavošanai. Šoreiz — kopā ar dārzeņiem. Ar šādi ceptām zivīm varam mieloties gan ikdienā, gan arī svētkos.
Sīpolus nomizoju un sagriezu pusgredzenos. Burkānus notīrīju un sarīvēju uz vidēji rupjas rīves. Dārzeņus apmaisot cepu pannā ar uzkarsētu augu eļļu, līdz tie gatavi, beigās piekaisot sāli un piparus pēc garšas.
Skumbrijas izķidāju, nomazgāju un atdalīju filejas. Katru fileju pārgriezu uz pusēm, lai no vienas zivs iegūtu četrus gabaliņus. Tos izliku ar augu eļļu ietaukotā veidnē tā, lai āda paliek apakšpusē. Uzkaisīju sāli un piparus. Virsū izliku saceptos burkānus ar sīpoliem, visu vēl pārsmērējot ar skābo krējumu. Liku zivis ar dārzeņiem cepties līdz 180 — 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, un pēc pusstundas garšīgā maltīte bija gatava.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma