Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Aizkrauklē ekskluzīva iespēja mācīties no profesionāļiem – itāļiem. Gatavo ēdienus no kalmāriem un astoņkājiem

PRIEKS PAR PAVEIKTO VISIEM — audzēkņiem, skolotājiem un viesiem. Ivetas Skabas foto

Saistībā ar “Erasmus” programmu Aizkraukles profesionālajā vidusskolā trīs dienas darbojās pavāri no Itālijas, kuru vadībā audzēkņi apguva jaunas prasmes un iemaņas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jau ieejot skolas vestibilā, gaisā virmoja neparasta smarža. Arī nezinot skolu, nekļūdoties varēja nokļūt mācību virtuvē, uz kuru veda ēdienu smaržas.

Saistībā ar programmu “Erasmus” Aizkraukles profesionālās vidusskolas ēdināšanas pakalpojumu programmas audzēkņiem Itālijas pavāru Mindauga Lucka, Čezāres Emilio di Nautas un Džanpjēro Mastrolorito vadībā bija iespēja apgūt Itālijas virtuves raksturīgo ēdienu gatavošanu.

Mācās arī skolotāji

“Pirmās divas dienas pavāri darbojās ar mūsu audzēkņiem, un katra diena bija citādāka,” stāsta skolas projektu vadītāja Inita Šale. “Projekta noslēguma dienā tika uzaicināti Aizkraukles, Ogres un Jēkabpils novadu vispārizglītojošo skolu dizaina un tehnoloģiju skolotāji.” Viņiem bija vērtīgi iesaistīties šajā meistarklasē, jo mācību priekšmetā “dizains un tehnoloģijas” iekļauta arī ēdienu gatavošana.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tālie viesi ierādīja, kā pagatavojamas dažādas jūras veltes, zivju, gaļas un saldie ēdieni. Katram no tiem ir savas nianses, jo pat kāda sīkuma nezināšana ēdienu var sabojāt. Iespējams, dažs no topošajiem pavāriem pirmo reizi pagatavoja un nogaršoja mīdijas, kalmārus, garneles, astoņkājus u. c. jūras veltes. Pateicoties Itālijas pavāriem, jaunieši uzzināja, kā garšo un kā pareizi pagatavot šai dienvidu valstij raksturīgos ēdienus, tādus kā pasta, ravioli, kartupeļu bumbiņas, tiramisu u. c. Vēl viena iespēja ar lielu pievienoto vērtību bija dekoratīvās augļu un dārzeņu griešanas mākslas apgūšana, ko jauniešiem pacietīgi mācīja Džanpjēro.

Mācību virtuvē šajās dienās skanēja vairākas valodas — latviešu, itāļu, angļu un krievu, jo pavārs Mindaugs ir lietuvietis, kurš vairāk nekā 10 gadu strādā restorānā Itālijā. “Ar Mindaugu esam pazīstami vairākus gadus, viņš daudzkārt viesojies pie mūsu sadarbības partneriem Rokišķos un tur vadījis meistarklases. Mums patīk, kā viņš darbojas, tāpēc nolēmām viņu uzaicināt. Viņš ieradās ar komandu, lai varētu apgūt visu ieplānoto,” stāsta Inita Šale. Jau agrāk esam rakstījuši, ka Aizkraukles profesionālās vidusskolas audzēkņi dodas praksē uz dažādām Eiropas valstīm. Topošajiem pavāriem tās ir Itālijā, Austrijā, Dānijā, Vācijā un Portugālē. Skolā viesojās pavāri no restorāna, kurā praktizējušies Aizkraukles audzēkņi.

Labākā dzimšanas dienas dāvana

Kad projekta noslēguma dienā ieradās “Staburags”, mācību virtuvē rosība valdīja vārda tiešā nozīmē. Topošā pavāre Ingūna centās uzburt kādu mākslas darbu karvinga tehnikā no dārzeņiem. Citi jau sāka servēt degustācijas galdu, vēl citi darbojās pie plīts.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vai topošajiem pavāriem bija interesanti iepazīt citas tautas virtuvi, uzzināt, kā pagatavot raksturīgākos ēdienus? “Pirmkursnieki vēl nebija nogaršojuši, piemēram, kalmārus, astoņkājus. Sākumā tas radīja arī nelielu šoku, bet pavāram ir jāpagaršo viss. Es domāju, mūsu audzēkņiem tas ir liels ieguvums,” teic Inita Šale.

Audzēkņi Arvis Vaivads un Vilmārs Apolons pērn jūlijā pie pavāra Čezāres Itālijā bija praksē, un abiem par tikšanos Aizkrauklē bija liels prieks. Pavāru viesošanās laikā Arvim bija dzimšanas diena. Jaunietis atzina, ka šī satikšanās bija labākā un skaistākā dāvana viņam. “Itālijā bija vairāk spriedzes,” atceras Arvis. Viņš teic, ka pirmajā dienā gatavotie ēdieni jau bija iepazīti Itālijā, tagad apguva dažādus to pagatavošanas noslēpumus. Šī valsts bagāta ar receptēm, līdz ar to arī ar ēdieniem. Dažādās garšas pat sajūtamas pastās. Arī Arvis apguva dārzeņu dekoratīvo griešanu un izdaiļoja ķirbi. Jaunietis atzīst, ka tas ir sarežģītāk, nekā grebt Halovīna ķirbi, pirmkārt, jābūt ļoti pacietīgam un lietā jāliek iztēle. ““Erasmus” projekti ir liels ieguvums katram no tajos iesaistītajiem — gan cilvēcīgi, gan profesionāli. Tradīciju turpināsim — reizi gadā aicināsim viņus uz Aizkraukli. Ir apsveicama viņu vēlme dalīties ar savām zināšanām. Viņiem ir savs redzējums, kas mums jāparāda un jāiemāca,” saka Inita Šale.

“Ļoti pozitīvas dienas,” teic ēdināšanas pakalpojumu skolotāja Dzintra Ciša. “Prieks, ka starp audzēkņiem ir tādi, kuriem tas tiešām ļoti interesē. Patiesībā es pati no procesa redzēju maz, tikai galarezultātus. Apbrīnoju, kādā ātrumā spēj strādāt itāļu pavāri! Savā starpā sabļaustās, sabļaustās, un viss notiek. Viņi ļoti sastrādājušies un viens otru saprot no pusvārda — acumirklī spēj pievērsties otra darbam.” Skolotājai Dzintrai pērn bija iespēja pabūt Portugālē, un trīs dienas viņa aizvadīja darbā Madeiras restorānā, kur apkalpo 1000 cilvēku dienā un kurā strādā 100 darbinieku. Skolotāja atzīst, ka būtībā tas ir liels “konveijers”. Ēdiens tiek sasaldēts, pirms pasniegšanas to atkausē un pagatavo.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vissiltākā uzņemšana

“Šajā meistarklasē kā praktikants, tā prakses vadītājs ir vienādi — abi mācās. 4. kursa jauniešiem ir trīs prakses vadītāji. Tas nozīmē, ko viņi te iegūs, varēs īstenot savos uzņēmumos kopā ar jaunieti,” teic Velta Narkevičina, Aizkraukles profesionālās vidusskolas direktora vietniece praktisko mācību un audzināšanas jomā. “Pirmkursniekiem tā bija pirmā šāda veida pieredze. Viņiem vēl daudz jāmācās, bet tā bija vienreizīga iespēja redzēt, kā top šādi ēdieni, un izgaršot tos. Četros gados, kas jāpavada mācoties, šāda meistarklase var būt tikai vienu reizi. Tā ir reta, ekskluzīva iespēja. Mācību programmā ir jūras veltes un zivju ēdieni, bet, lai panāktu kvalitāti, vienu porciju pagatavot nav iespējams. Ar projekta līdzekļiem to var īstenot, nodrošināt apjomu un iegādāties visus nepieciešamos produktus, kas ir samērā dārgi.”

Kad degustācijas galds saklāts, pārņem apbrīns par paveikto. Uz šķīvjiem lasis un zutis, kalmāri, astoņkāji, mīdijas. Bez zivīm un jūras veltēm — cūkgaļa ar šokolādi, maizes bumbiņas tomātu mērcē, kuras sākumā atgādināja zivju kotletes, vistas fileja ar mīdijām, lazanja un citi gardi ēdieni. Kā punkts uz i — saldais ēdiens! Mutē kūstošs auzu pārslu griljāžas saldējums. Tad piemiņas foto un atvadīšanās — varbūt tiksies jau šajā gadā praksē vai kādā meistarklasē.

Laikā, kad Aizkrauklē viesojās pavāri no Itālijas, Latvijā bija sasnidzis daudz sniega, tāpēc vietā bija pajautāt par mūsu ziemu. Izrādās, viņiem tā patīk, lai gan ir auksti. Itāļu viesi atzina, ka, atbraucot uz mazākām skolām, izjūtot vissiltāko uzņemšanu. Tā kā Aizkraukles profesionālajā vidusskolā apgūst arī galdnieka arodu, ciemiņiem bija iespēja padarboties galdnieku darbnīcā. Skolotāja Jāņa Madžuļa vadībā viņi izgatavoja vīna pudeles un glāžu turētāju, kā arī piedalījās savas dāvanas — trauka eglītes formā — apstrādē. 

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

IEVA VOLANE, Pļaviņu vidusskolas dizaina un tehnoloģiju skolotāja

— Kad uzzināju par šādu pasākumu, uzreiz pieteicos. Mums, dizaina un tehnoloģiju skolotājiem, tā bija fantastiska iespēja to visu redzēt un tajā iesaistīties ar meistariem, kas to dara katru dienu. Lielākais ieguvums ir par tādiem knifiem, ko ikdienā neaizdomājamies, piemēram, par sviesta pievienošanu atsevišķiem ēdieniem, par dekorēšanu, kam nepietiek laika. Tas nav sarežģīti un ir jāgrib, tikai vajadzīgs laiks. Meistarklasē pildīju kalmāru un maizi, gatavoju kotletītes un vārīju pērļu kuskusu. Man ļoti interesanti bija skatīties, kā pilda zuti, iespējams, tādu pagatavošu pati. Šīs dienas ieguvumos varēšu dalīties ar savām skolniecēm, galvenais, apstiprināt to, ka virtuvē ir ātri jāstrādā, jābūt tempam un jāiekļaujas laikā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Komentāri (1)

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.