Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Ābolu spēks saglabājas sulās. No rīta aizved – vakarā gatavs

SULAS UN IEVĀRĪJUMS tika katram talciniekam Likteņdārzā.

Bagātīga ābolu raža šogad ir teju visos dārzos. Kā teikuši cilvēki — ne apēst, ne savārīt, tāpēc jāspiež sulā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Augļu pārbagātība

Pagātnē tie laiki, kad sulas spiešana notika mājās vai pie kādiem paziņām, kuriem bija attiecīgā iekārta. Tagad šo procesu cilvēki uztic lielākām ražotnēm. Jau sesto gadu to dara “Sulu mājā” Skrīveros. Šobrīd sulā pārtop rudens āboli, kuru raža šogad patiešām ir liela. Augļu ir pilni koki, un nereti no to smaguma lūzuši zari. Lai nevajadzētu to visu laist zudumā, sulas spriešanai ved arī negatavākus ābolus. Ja klientiem ir vēlme, var pievienot arī citus augļus un ogas — bumbierus, aronijas, cidonijas, vīnogas.

Guntis no “Sulu mājas” Skrīveros stāsta, ka pasūtījumus pieņem pēc pieraksta. Ja no rīta atved, vakarā sula jau ir gatava klientu izvēlētajos iepakojumos. Līdzīgi kā citviet, arī “Sulu mājā” piedāvā tikai spiešanas pakalpojumu, bet pašu sulu nepārdod, lai gan ir iecere, ka ar laiku to varētu darīt.

Izspiest ābolu sulu piedāvā arī zemnieku saimniecībā “Spīdolas” Koknesē. Aigars Strežs stāsta, ka dara to otro gadu un pieprasījums ir diezgan liels. Iepriekš sulu spieduši vairāk paziņām, kas palūguši, bet pērn sākuši piedāvāt arī citiem. To viņš dara dažas dienas nedēļā. Minimālais daudzums esot 50 kilogrami, ko iekārta racionāli pārstrādā. Mazāk nav izdevīgi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

— Pasterizētā sula ir piedāvātajos iepakojumos, bet var arī to nepasterizēt, ja vēlas pildīt savos traukos, vai pēc tam raudzēt vīnu. Āboliem var pievienot arī citus augļus vai ogas. Pērn veda arī pa kādam ķirbim. Labi spiežas cidonijas un citi augļi, bet vīnogām šī prese tomēr nav piemērota. Pamatā gan sulai izmanto ābolus, — stāsta Aigars Strežs.

DAIGA ANDERSONE ar ģimeni allaž aktīvi atbalsta Likteņdārza pasākumus. Foto no Likteņdārza

Viens divi — un gatavs!

Izspiest ābolu sulu cilvēki dodas arī uz Jēkabpili, kur tas iespējams vismaz divās vietās. Arī tur minimālais ābolu daudzums ir ap 60 kilogramu, kas ir divi lielie maisi.

— Šogad labi, ka spiestuve sāka darboties ātrāk nekā pērn, un paguvām izspiest cukurīšus. Ābolus turp vedu pirmo reizi, un biju ļoti apmierināta, kā arī patīkami pārsteigta — viss process aizņēma apmēram 10 — 15 minūtes kopš ieradāmies. Ja ir lielāka rinda, iespējams, vajag pagaidīt ilgāk, bet tik un tā tas ir ātri. Maisus paši izkrāva, iedeva pagaršot nepasterizēto sulu, un drīz vien pie auto pieveda karstos maisus ar gatavo produkciju. Dzeram sulu un priecājamies! — stāsta Santa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Īpaši salda

Ābolu sulu jau vairākus gadus spiež arī Likteņdārzā tradicionālajā “Ābolu ballē”, kur pulcējas talcinieki, lai palīdzētu novākt ābolu ražu. Šajā vietā aug 70 ābelīšu, un tāpat kā citviet, raža šogad bijusi laba. Likteņdārza komanda teic — kad iestādīto ābelīšu zaros parādījās arvien vairāk augļu, bija skaidrs, ka tikai saviem spēkiem novākt ražu būs grūti, un dzima ideja par talkas rīkošanu. Šogad “Ābolu balle” jeb talka Likteņdārzā notika jau devīto gadu.

“Ābolu balle” Likteņdārzā ir ne tikai talka, tā ir iespēja cilvēkiem satikties, kopā darboties, baudīt un svinēt rudens sezonas iestāšanos. Likteņdārza pasākumu koordinatore Benita Rugaine stāsta, ka ik gadu talcinieki sabrauc no dažādām vietām, un ir tādi, kuri ierodas katru gadu.

Tādi cilvēki bija arī šajā reizē, salasot bagātīgo rudens ražu. No tā uz vietas tapa ievārījums, ar ko cienāti talcinieki, un īpaši labi tas garšojis ar turpat ceptajām pankūkām. Pārējie āboli izspiesti sulā. Katru gadu tā atšķiras, jo garša atkarīga no āboliem, kas kuru gadu ienākušies. Šogad tā ir īpaši salda arī tāpēc, ka augļus vasarā bagātīgi apmīļojusi saule. Sulas ir daudz, un ar to varēs cienāt gan viesus, gan pasākumu apmeklētājus. 

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par materiāla saturu atbild laikraksts “Staburags”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.