700 gramu cūkgaļas karbonādes, gatava hurma, skābs ābols, sīpols, 2 ēdamkarotes medus, pustējkarotes maltas paprikas, malts kanēlis, malti melnie pipari, sāls pēc garšas, augu eļļa.
Šādi pagatavota karbonāde gan vairāk atgādina svētku ēdienu, taču nedēļas nogales pusdienām, lai to baudītu, ir vērts pacensties. Liesa cūkgaļa veselībai nekaitēs, pie tam — 1. februārī, pēc Austrumu kalendāra, esam sagaidījuši Tīģera gadu, bet viņš par galdā celto gaļas ēdienu “būs sajūsmā”, kā jau plēsējs, un arī hurma ir šā zvēra iecienītajā oranžajā krāsā.
Karbonādes gabalu pa dažām minūtēm no abām pusēm apcepu nelielā augu eļļas daudzumā pannā uz plīts. Tad nedaudz padzisušu gaļu ik pa pāris centimetriem paralēli iegriezu, taču — ne līdz pašai apakšai. Labi ierīvēju ar garšvielām — paprikas, sāls, piparu un kanēļa maisījumu.
Ābolu nomizoju, izgriezu serdi un mīkstumu sagriezu ripiņās, tāpat — arī hurmu. Nomizotu sīpolu arī plāni sagriezu. Katrā gaļas iegriezumā liku pa hurmas, ābola un sīpola gabaliņam, pildīto karbonādi vēl pārsmērēju ar medu un ietinu dubultā salocītā folijā. “Paciņu” liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram stundu, pēc tam foliju atvēru un ļāvu gaļai krāsnī apbrūnināties minūtes 10 — 15.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma