Noslēdzies Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas rīkotais konkurss “Latvijas labākais skolu ēdinātājs”. Zemgalē visaugstāko novērtējumu saņēma SIA “Bezdelīgas 2” Pļaviņu vidusskolā.
Pieteikt skolu ēdinātājus konkursam varēja bērnu vecāki. Katrā reģionā trīs visbiežāk pieteiktajām skolām vajadzēja atsūtīt nedēļas ēdienkarti, ko žūrija izvērtēja, un pēc noteiktiem kritērijiem noteica labākos. Ņemts vērā, vai ēdieni ir daudzveidīgi, izmantots pēc iespējas vairāk vietējo un sezonālo produktu, cik daudz cukura un sāls pievienots ēdienam, kā arī — vai pavāri spēj radoši un interesanti pagatavot bērniem atbilstošus ēdienus.
“Bezdelīgas 2” ēdināšanu Pļaviņu vidusskolā nodrošina jau vairāk nekā desmit gadu. Šajā laikā mainījušies skolēni, prasības ēdieniem, bet viens palicis nemainīgs — pusdienas skolā ir garšīgas. Uzņēmuma vadītāja Ilze Filipsone teic, ka darbiniecēm ir liela pieredze šajā darbā, ēdienkarte pieslīpēta gadiem, jau zināms, ko bērni ēd labprātāk, ko mazāk, un nav problēmu arī piemēroties prasībām. Tas viss kopā palīdz gatavot daudzveidīgus, gardus un veselīgus ēdienus. Katrā nedēļas dienā lielākoties ir savi noteikti ēdieni, un bērni jau zina, kad būs, piemēram, biezpiena plācenīši.
Uzņēmuma pavāre Alla Gipke stāsta, ka ir ēdieni, kuri vienmēr ir pieprasīti un tos izpērk ātri. Šobrīd tā ir vista medus mērcē, nemainīgi — arī rauga pankūkas, kuru gatavošana aizņem daudz laika, bet paiet gluži vai viens mirklis un tās jau beigušās. Iespējams, citviet ir citādāk, bet Pļaviņu skolā grūti iedomāties, ka pusdienās varētu nebūt karbonāde! Pavāre piebilst, ka mudina bērnus pamēģināt dažādus ēdienus, un tādu iespēju ēdinātājs arī nodrošina. Jaunāko klašu bērniem ir kompleksās pusdienas, bet no 5. klases katrs izvēlas, ko ēdīs.
Par šo atzinību priecājas arī Pļaviņu vidusskolas kolektīvs un vecāku padome, lepojoties ar saimnieču meistarību, atsaucību un veiksmīgu Zaļā publiskā iepirkuma īstenošanu pēc aprites ekonomikas principiem, kas atzinīgi novērts kā labās prakses piemērs Eiropas Savienībā. Skolas direktore Ilze Luksa teic, ka pusdienas skolā ir garšīgas un daudzveidīgas ikvienā dienā. Tam pievienojas arī pārējie un novērtē mācību iestādes viesi.
Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande atzīst, ka arvien biežāk skolu pavāri nebaidās eksperimentēt un bērni iepazīst dažādus ēdienus, kā arī dažādus sezonālos augļus un dārzeņus. Tā ir arī Pļaviņās. No savas un citu vecāku pieredzes zinu, ka bērniem skolas ēdnīcā ir savi mīļākie ēdieni. Tie no piedāvājuma patiesi pazūd ļoti ātri.
“Tik garšīgi tvaicētie dārzeņi nav nekur citur, kā mūsu skolā!”, “Mamma, nevāri, lūdzu, mājās grūbas, jo skolā tās ir ideālas”, “Šodien pusdienās jāiet laikus, būs rauga pankūkas!”, — tādas frāzes var dzirdēt gan no mazākiem bērniem, gan jauniešiem.
Reklāma