Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Kā izvēlēties labākās kafijas pupiņas kafijas automātam?

Izvēlēties kvalitatīvu kafijas automātu ir tikai pirmais solis ceļā uz lielisku kafiju, taču rezultāta kvalitāti nosaka izvēlētās kafijas pupiņas. Šajā rakstā apskatīsim galvenos faktorus, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākās pupiņas kafijas automātam.

Arabika vai Robusta – kuras pupiņas labākas automātam?

Visbiežāk sastopamas ir divas kafijas šķirnes – Arabika un Robusta. Arabika ir maiga, aromātiska un viegli skābena, savukārt Robustai raksturīgs intensīvāks rūgtums un augstāks kofeīna saturs.

Automātiskajiem kafijas automātiem, piemēram, Kalerm mājas sērijas modeļiem, bieži vien ieteicams izvēlēties Arabika pupiņas, jo to sastāvā ir mazāk eļļas, kas savukārt nāk par labu kafijas automāta dzirnaviņām. Piemēram, illy piedāvā augstas kvalitātes 100% Arabika pupiņas ar sabalansētu garšu.

Grauzdējuma pakāpe un tās nozīme

Grauzdējums tieši ietekmē kafijas garšu. Viegls grauzdējums izceļ dabiskās augļainās notis, bet tumšs grauzdējums piešķir rūgtenāku un šokolādīgāku garšu. Vidējs grauzdējums ir universāls, sabalansēts risinājums.

illy kafija izceļas ar savu konsekvenci un kvalitāti – tās pupiņas vienmēr ir vienmērīgi grauzdētas, tādēļ tās bieži izvēlas cilvēki, kuri vēlas stabilu un sabalansētu garšu katrā tasītē. Gluži tāpat kā lielākajai daļai automātisko kafijas automātu, arī Kalerm kafijas automāti ir aprīkoti ar regulējamām dzirnaviņām, kas ļauj pielāgot maluma pakāpi atbilstoši izvēlētajam grauzdējumam, nodrošinot optimālu ekstrakciju un garšu.

Svaigums un uzglabāšana

Lai nodrošinātu pilnvērtīgu garšu, pupiņām jābūt pēc iespējas svaigākām. Svaigas pupiņas saglabā ēteriskās eļļas, kas piešķir kafijai bagātīgo aromātu. Tāpēc vērts pievērst uzmanību iepakojumam – meklējiet pupiņas ar vienvirziena gaisa vārstu un skaidri norādītu grauzdēšanas datumu. Jo īsāks laiks pagājis no grauzdēšanas, jo aromātiskāka un piesātinātāka būs kafija.

Piemēram, I Love Coffee piedāvā svaigi grauzdētas kafijas pupiņas ar skaidri norādītu grauzdēšanas datumu, kas ļauj izbaudīt pilnu garšas potenciālu. Lai saglabātu šo svaigumu, uzglabā pupiņas oriģinālajā iepakojumā vai hermētiski noslēgtā traukā, prom no saules gaismas un mitruma.

Reģionālā izcelsme un garšas profils

Kafijas pupiņu izcelsme arī ietekmē garšu. Zemāk pārskats par biežāk sastopamajiem reģioniem un to raksturīgajām īpašībām:

  • Latīņamerika (piemēram, Brazīlija, Kolumbija): sabalansēta kafija ar šokolādes, riekstu un karameļu notīm. Illy Arabica Selection Guatemala ir labs piemērs šim stilam – maiga, saldena garša ar šokolādes pieskārienu.
  • Āfrika (piemēram, Etiopija, Kenija): augļaina un ziedaina garša mijas ar skābumu.
  • Āzija (piemēram, Indija, Indonēzija): garšvielu un pat dūmakainas notis. Šīs pupiņas bieži izmanto tumšā grauzdējumā vai maisījumos, lai piešķirtu dzērienam dziļumu.

Illy Arabica Selection sērija piedāvā dažādas vienas izcelsmes valsts pupiņas, ļaujot baudīt specifiskas garšas nianses, kuras raksturīgas katram reģionam.

Kafijas pupiņu izvēle nav tikai garšas jautājums – tā ietekmē arī to, cik labi tavs kafijas automāts spēs parādīt pupiņu potenciālu. Izprotot atšķirības starp Arabiku un Robustu, izvēloties atbilstošu grauzdējumu, pievēršot uzmanību svaigumam un reģionālajām garšas niansēm, tu vari pielāgot kafijas garšu tieši savām vēlmēm.

Galu galā – nav vienas “labākās” kafijas. Ir tikai tā, kura tev garšo visvairāk – un to vislabāk atklāt soli pa solim, garšojot, salīdzinot un baudot.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.