Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Saņem kausus, medaļas un pozitīvas emocijas

Aizkraukles un Kokneses dejotāji sekmīgi startē līnijdeju olimpiādē “Rīgas kauss 2024”

Nebiju iedomājusies, ka mēs kopā esam tik daudz — saka Kokneses un Aizkraukles līnijdeju grupu vadītāja Inga Ozoliņa, kura šogad uz XII Latvijas līnijdeju olimpiādi “Rīgas kauss 2024” Liepājā aizveda viskuplāko dejotāju pulku — ap 50 dejotāju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Piepilda sapni par dejošanu

Divu dienu garumā dejotāji startēja individuāli, duetā, četriniekos, sacentās arī komandas. Un ne bez panākumiem. Mājās pārvesti 17 kausi par iegūtajām godalgotajām vietām individuāli un septiņi kausi grupu sacensībās.

Katrs savā vecuma grupā un prasmju līmenī godalgotas vietas izcīnīja Marta Orlova, Sanija Miķelsone, Nora Bērziņa, Toms Driksniņš, Inga Doropoļska, Estere Rudmieze, Iveta Rusanova, Zane Sirmace-Liedskalniņa, Ilga Tiltiņa, Evelīna Rudmieze, Paula Vingre, Edīte Skangale, Megija Čakste, Roberts Petrovskis, Agra Bērziņa, Inga Ozoliņa un Ilze Puišele.

Koknesiete Paula Vingre līnijdejas dejo tikai pusotru gadu, taču jau piedalījusies divās deju olimpiādēs — pagājušajā gadā un šogad, un abās ieguvusi kausu. Kopumā šajā laikā aizvadītas četras sacensības. Paula stāsta: “Līnijdejas manā dzīvē ienāca pavisam nejauši. Pie Ingas Ozoliņas sāku dejot, jo gribēju ko līdzīgu laikmetīgajai dejai, īsti neizprotot, kas vispār ir līnijdejas! Taču, kad sāku dejot pie Ingas, viņas lielā degsme par līnijdejām ļoti iedvesmoja mani turpināt iepazīt tās tuvāk. Pēc dažiem mēģinājumiem Inga ar smaidu sejā man teica — tu vairs no mums vaļā netiksi, un patiešām tā arī bija, jo tagad varu teikt, ka es mīlu dejot, un mans mazais bērnības sapnis par dejošanu ir piepildījies! Pie Ingas Koknesē dejoju kopā ar brīnišķīgiem dejotājiem, kuri iedvesmo mani kļūt arvien labākai un iemīlēt līnijdejas vēl vairāk! “Rīgas kauss” Liepājā bija emocijām bagāts notikums, jo piedzīvoju gan lielu satraukumu pirms starta, gan arī lielu gandarījumu par paveikto deju laukumā!”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirmā pieredze mūžā

Savukārt aizkrauklietei Zanei Sirmacei-Liedskalniņai šī bija pirmā lielā olimpiāde, kura izbaudīta pēc pilnas programmas, dejojot gan solo dejas, gan pārī ar māsu Baibu duetu, sagatavots četrinieku priekšnesums un dejots arī Aizkraukles kolektīva ‘‘Silver line’’ komandā. Ja solo dejām iepriekš zināma gan mūzika, gan soļi, tad duetam un četriniekiem dotajai mūzikai horeogrāfija jāveido pašiem un jāsaka, ka Aizkraukles dejotājas, palīdzot vadītājai, ar to lieliski tika galā. Par to liecina arī sacensību rezultāti — duetā Zanei un Baibai 2. vieta, četriniekam — pirmā.

‘‘Tā kā šāda pieredze ir pirmo reizi mūžā, tad daudzas stundas tika pavadītas, skatoties dažādas dejas, soļus, kombinācijas. Daudzas reizes noklausījāmies mūziku, kurai jāizdomā horeogrāfija. Atsevišķi soļi tika likti kopā, tad pārveidoti, pilnveidoti, aizstāti ar citiem. Es izdomāju pamatu, bet tālāk jau bija kopīgs darbs, atrodot īsto virzienu, roku kustību,’’ par priekšnesumu tapšanu stāsta Zane. Viņa atklāj, ka sagatavot dueta priekšnesumu bijis vairāk laika, bet par četrinieka kompozīciju tika skaidrībā vien divas nedēļas pirms sacensībām. “Paldies vadītājai Ingai par īstajiem vārdiem īstajā brīdī, kas neļāva padoties. Gan duetā, gan četriniekā, gan komandā var izbaudīt to pozitīvo līdzatkarību un jaudu, kas rodas, ja satiekas vajadzīgie cilvēki! Katrā ziņā ir milzīgs gandarījums, pateicība un prieks!’’ pēc sacensībām saka Zane.

Tiecas pēc labākā

Klasiskajā kantrī stilā Gold vecuma grupā Aizkraukles komanda ‘‘Silver line’’ izcīnīja 2. vietu. Kokneses komanda ‘‘Crystal line’’ Senior grupā ieguva 1. vietu. Augstākās godalgas arī Kokneses grupām ‘‘Stikliņi’’ un ‘‘Kristāliņi’’. Arī četriniekos Open grupā Kokneses kolektīvs ‘‘Kristāliņi’’ ieguva 1. vietu Inga Ozoliņa atklāj, ka, izvērtējot pēdējo gadu sacensības, Liepājā notikušās paliks atmiņā kā vissirsnīgākās un mīļākās, arī profesionālākās sacensības. Gan atmosfēras, gan norises vietas, gan arī izcilā tiesnešu sastāva dēļ. ‘‘Tie ir savas jomas profesionāļi — dejotāji, horeogrāfi, deju autori, kuri tiesā arī pasaules līmeņa sacensības un viņu teiktajā ir vērts ieklausīties. Tajā pašā laikā viņi bija ļoti atvērti, pretimnākoši,’’ saka Aizkraukles un Kokneses kolektīvu vadītāja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Meistarklases, šovs un sadancis

Biedrības ‘‘Jautrie zābaciņi’’ vadītāja un pasākuma organizatore Irita Grīnberga piebilst: ‘‘Šī olimpiāde jau vairākus gadus nav tikai sacensības, bet līnijdeju festivāls, kurā iespēja piedalīties ikvienam dejotājam, kam sirdij tuvas līnijdejas, jebkurā vecumā un ar jebkuru deju pieredzi! Esam ļoti gandarīti par katru, kurš šo iespēju izmanto! Divu dienu garumā norisinājās sacensības, kurās piedalījās 152 solo dejotāji un 40 grupas, komandas. Dejotāji no visas Latvijas un Lietuvas ar prieku mēroja ceļu uz Liepāju, lai ne tikai baudītu šo pasākumu, bet arī labāk iepazītu pašu Liepāju.

Bez sacensībām norisinājās arī meistarklases, kur dejotāji varēja apgūt piecas jaunas dejas. Īpaši saulains izvērtās 15 deju brīvdabas koncerts Liepājas Rožu laukumā, kurā kopā pulcējās ap 200 dejotāju, lai priecētu skatītājus un parādītu, cik demokrātiskas, krāšņas, vienojošas, sabiedrību iesaistošas ir līnijdejas. Neizpalika arī vakara sadejošanās pasākums “Melns ar baltu…” un pasakains šovs, kurā kopā ar pasaules augstākā līmeņa līnijdejotājiem visus priecēja arī dejotājas no Latvijas — Baiba Apena un Kristiāna Skrindževska. Irita Grīnberga saka paldies deju skolotājiem, kas arvien gatavo dejotājus, spēj viņus motivēt gan apmeklēt deju nodarbības ikdienā, gan rast iespēju piedalīties šādos pasākumos. 

Fotoattēli no dejotāju albumiem

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.