Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Skudra – moderns mājdzīvnieks un hobijs visai ģimenei. Seko līdzi sociāli progresīvu kukaiņu ikdienai

SKUDRU FERMU EKSPERTS Deniss Zeicmanis. Publicitātes foto

Normālos apstākļos skudras būtu mājās nevēlami kukaiņi, taču, ja tās mitinās speciālā fermā, tad kolonijas uzturēšana var izvērsties patīkamā un izglītojošā nodarbē. Skudru ferma ir moderns “mājdzīvnieks” un jauns hobijs visai ģimenei, kas neprasīs lielu ieguldījumu un iepriecinās vairākus gadus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ļauj kļūdīties un nav prasīgas

Kamēr daudzviet pasaulē skudru fermas ir kļuvušas par pašsaprotamu lietu, pie mums tas ir nosacīts jaunums. Latvijā lielākais skudru veikals “Antspils” sāka darboties pirms diviem gadiem. “Vēlējāmies par skudru fermām izglītot pēc iespējas vairāk cilvēku. Klientiem vaicājot, vai pirms tam bijusi saskare ar šādām fermām vai vismaz kaut kas dzirdēts, deviņi no desmit aptaujātajiem atbildēja noliedzoši. Visbiežāk bērni par iespēju turēt skudru fermu uzzina dažādās sociālajās platformās,” stāsta Deniss Zeicmanis, skudru audzēšanas eksperts.

Latvijā mīt 45 dažādu sugu skudras, bet visā pasaulē to ir vairāk nekā 6000. “Antspils” piedāvā “Messor structor”, kas tulkojumā no latīņu valodas ir pļāvēju skudras. Tās ir ideāli piemērotas debitantiem — ļauj kļūdīties un nav īpaši prasīgas. “Šīm skudrām ir izteikts polimorfisms — tās atšķiras pēc izmēra, un katram pārstāvim ir savi pienākumi. Kolonijā var sastapt gan skudras — strādniekus, karavīrus (tie ir lielāki, ar spēcīgākiem žokļiem), auklītes, kas rūpējas par pēcnācējiem, un citas formas. Karaliene ir vislielākā — 11 līdz 12 milimetri, strādnieki no 3 līdz 5 milimetriem, karavīri — no 5 līdz 9 milimetriem. Karavīri atšķiras ar lielu galvu, kas ir skaidrojams ar labi attīstītiem pakauša muskuļiem, pateicoties kuriem karavīriem ir spēcīgi žokļi. Polimorfisma dēļ šīs skudras ir aizraujoši vērot. Debija skudru fermas uzturēšanā sākas ar 20 skudrām. Ar laiku tās savairojas. Skudru karaliene tiek apaugļota vienu reizi un turpmāk visa mūža garumā dēj olas, par kurām rūpējas “auklītes”. Šādā veida kolonija kļūst arvien lielāka,” skaidro D. Zeicmanis.

MAZĀ METROPOLE. Skudru ferma sastāv no plašas arēnas un vairākām ejām. Foto no Viktorijas albuma

Aprūpe — 10 minūšu nedēļā

Uzturēt skudras ir visai vienkārši. To kopšana aizņem apmēram 10 minūšu nedēļā — fermas mitrināšana jāveic reizi divās līdz trīs dienās, arēna jātīra reizi nedēļā, savukārt jābaro skudras vien tad, kad tām trūkst barības. Lai gan aprūpes process daudz darba un laika neprasa, jārūpējas, lai skudru ferma atrastos labvēlīgos apstākļos. Skudru eksperts stāsta, ka ir dažas svarīgas nianses, kas jāņem vērā. “Svarīgi izlasīt instrukciju, kas tiek dota līdzi katrai skudru fermai. Svarīgi izvēlēties skudru fermas novietošanai piemērotu vietu. Noteikti nebūtu ieteicams to likt uz palodzes, kur ir tieši saules stari, vai zem jebkāda gaismas avota, piemēram, galda lampas. Tāpat fermu nevajag likt blakus vibrācijas avotam — televizoram, skaļrunim. Svarīgi skudru fermu regulāri mitrināt reizi divās līdz trīs dienās ar vārītu, atdzesētu ūdeni. Gaisa mitrums skudrām ir ļoti nozīmīgs,” skaidro D. Zeicmanis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ēdināšana ir visai vienkārša. Skudras ēd maz, ar komplektā esošo skudru barību un olbaltumvielām pietiek ilgam laikam. Pie biežāk pieļautajām kļūdām var minēt improvizāciju barošanā. Skudru kolonijai var kaitēt no āra ievietots kukainis, jo tas var būt inficēts vai ievazāt kādas baktērijas, kas var iznīcināt visu koloniju. Piebarot papildus drīkst ar ābola vai bumbiera šķēli, vārītu vistu, taču obligāti apmēram pēc diennakts, šis ēdiens ir jāizņem no fermas, pirms tas sāk trūdēt. Skudras nedrīkst barot ar konditorejas izstrādājumiem, desu, dažādiem garšvielas un mērces saturošiem produktiem, treknu gaļu, arī viss sāļš, pikants ēdiens ir jāizslēdz no ēdienkartes. Pļāvēju skudrām stingri aizliegts dot sīrupus. Skudrām var dot tādu dzīvu barību kā circeņus, tarakānus, miltu melnuļa kāpurus un tārpus, taču jāatceras, ka neliela kolonija netiks galā ar dzīvu kukaini, tāpēc ieteicams kukaiņus pasniegt mirušus, līdz kolonija izaugs (vismaz 100 skudru).

Kolonijas vērtība — skudru karaliene

Kolonija augs un attīstīsies tik ilgi, kamēr ir dzīva skudru karaliene. Skudru mātītes vidējais mūža ilgums mājas apstākļos ir 10 līdz 15 gadi, darba skudrām tie ir divi līdz trīs gadi. Pamatfaktori, kuri ietekmē kolonijas dzīves ilgumu, ir uzturēšanas apstākļi (temperatūra, mitrums, barošana), stress (pārmērīgs apgaismojums, vibrācijas, trokšņi) un slimības.

Uzzinot par skudru fermām, nereti cilvēkiem rodas jautājums — kāpēc maksāt, ja skudras var savākt mežā, parkā vai dārzā? Strādnieku skudras nevar pastāvēt bez savas skudru karalienes, tāpēc skudru fermā jāievieto pilnvērtīga kolonija — skudru mātīte kopā ar strādnieku skudrām. Atrast mātīti un iemitināt to fermā ir milzīgs izaicinājums ar mazu iespējamību.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Glābējzvans — skudru patversme

Izlaižot pļāvēju skudras Latvijas dabā, tās ilgi neizdzīvos, jo šī nav viņu dabiskā vide. Skudru fermu tirgotājs ir izveidojis skudru patversmi, kurā nonāk tās skudras, par kurām dažādu apstākļu rezultātā saimniekam nav iespējas parūpēties.

“Skudru ferma tuvina bērnu dabai. Vērojot norises fermā, rodas vēlme izzināt un pētīt procesus. Tā ir šī pievienotā vērtība — paskatīties plašāk un padziļināt zināšanas. Skudras ir dzīvas radības, par kurām ir jāatbild. Fermas uzturēšana iemāca bērnam saudzēt un lolot dabu, būt atbildīgam par tiem, kurus pieradinām,” uzsver D. Zeicmanis.

Izglītojoši un aizraujoši vērot!

Aizkrauklietes Viktorijas mājās skudru ferma ģimeni priecē jau gadu. Tā bija dāvana dēlam. Puisēnu aizrauj daba un viss, kas ar to saistīts. Par skudrām viņš uzzināja no ārzemju blogeriem, kas dalījās ar zināšanām un pieredzi par skudru kolonijas uzturēšanu. “Ir interesanti vērot skudru fermā notiekošo. Sākumā mēs intensīvāk sekojām līdzi notikumiem kolonijā, tas bija kaut kas nebijis, neredzēts. Ar laiku sajūsma norima, taču joprojām ir interesanti skatīties. Pats svarīgākais ir regulāri mitrināt fermu. Vasarā tam jāpievērš lielāka uzmanība — reizi divās dienās, ziemā, kad istabā gaiss ir mitrāks — mazliet retāk.

Patiesībā tā ir vienīgā regulārā aprūpe, jābaro skudras ir reti. Iegādājoties skudru fermu, komplektā nāk olbaltumvielas un graudi jeb skudru barība. Vienubrīd fermā bija vērojams liels dzimstības pieaugums. Skudru karaliene dēja olas, paši redzējām, kā attīstās skudras. Vienā periodā ievērojām mirušas skudras. Tas gan ir normāli, jo fermā ir dažādu kastu skudras un to dzīves ilgums ir atšķirīgs. Aprūpē neko nemainījām, un viss normalizējās. Bijām liecinieki dzīves ciklam. Dēls ir vērīgs un zinošs — sākumā mums bija tikai viena skudra “kareivis”, nu viņš piefiksējis, ka ir vairākas. Tās var viegli atšķirt pēc lielākas miesas uzbūves. Skudru fermas komplektā ir arī svarīgākā informācija par to aprūpi. Sākumā svarīgi neatvērt visas ejas. Pārāk liels plašums pēc dzīves kolbā skudrām var radīt stresu. Mazāka dzīvojamā platība ļauj mierīgāk un praktiskāk iekārtoties. Skudras ir ļoti pedantiskas, tās izvēlas vienu konkrētu vietu, kurā vākt atkritumus — ja tām būs pieejamas pārāk daudz ejas, var sākties haoss un vairākās vietās novietots liekais. Skudru ferma ir lielisks un aizraujošs ieguldījums. Tie ir mājdzīvnieki, kas neko daudz neprasa, tajā pašā laikā ir izglītojoši un vienkārši aizraujoši vērošanai,” stāsta aizkraukliete. 

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.