Valda uzskats, ka augļus un dārzeņus vasarā un rudenī vajagot pieēsties visam gadam.
Valda uzskats, ka augļus un dārzeņus vasarā un rudenī vajagot pieēsties visam gadam. Taču tas ir aplams spriedums, jo tie ēdienkartē jāiekļauj katru dienu.
Daļa cilvēku svaigos augļus un dārzeņus aizstāj ar konservētajiem, piemirstot, ka par tiem labāki ir saldēti produkti. Dārzeņus konservējot, mainās to uzturvērtība, sasaldējot dabiskās īpašības saglabājas.
Nav jāmazgā un jātīra
Sasaldētiem dārzeņiem ir vairākas priekšrocības. Piemēram, svaigi dārzeņi ātrāk jāapēd, lai tie nesabojātos vai nesavīstu. Saldētie dārzeņi nav jāmazgā un jātīra, jo tas jau izdarīts, bieži vien tie ir jau arī sagriezti. Zinātniski pierādīts, ka sasaldētos dārzeņos un ogās ir vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā svaigos produktos, kuri vairākas dienas stāvējuši veikala vitrīnā.
Galvenais — C vitamīns
Lietojot dārzeņus, augļus un ogas, uzņemam C vitamīnu. Tāpēc bieži uz paciņas norādīts C vitamīna daudzums. Tā zuduma mazināšanai produktus apstrādā ar antioksidētājiem. Uzskats, ka tie izraisa vēzi, ir aplams, drīzāk gan kavē vēža šūnu rašanos. Pirms gatavošanas saldētos dārzeņus iesaka neatlaidināt, jo tad tie zaudē formu.
Var saldēt arī paši
Ja ir laiks, pacietība un piemērots ledusskapis, produktus var saldēt arī mājās. Tam nepieciešams polietilēna maisiņš, metāla režģa vai koka kaste. Augļus un ogas saldē no -18 līdz -24 grādu temperatūrā. Dārzeņus sasaldē no -35 līdz -40 grādiem un glabā no -18 līdz -20 grādu temperatūrā no pusgada līdz gadam.
Veikalos var nopirkt Polijā, Beļģijā, Holandē un Francijā saldētus augļus un dārzeņus. Piemēram, veikalā “Elvi” Aizkrauklē var iegādāties Polijā ražotas zupas ar šampinjoniem, rīsiem un dārzeņiem. Ir arī saldētas zemenes par 69 santīmiem un ķirši par 79 santīmiem 450 gramu iesaiņojumā.
Saldētiem dārzeņiem priekšroka dodama arī tāpēc, ka to gatavošanai vajag maz laika — 5 līdz 15 minūšu.
Fakts.
Ja sasaldētos dārzeņus vai augļus neglabā piemērotā temperatūrā, tie pēc noteikta laika zaudē lielu daļu uzturvērtības, krāsu un garšu. Dārzeņu glabāšanas temperatūra:
+4 grādi — 1—2 diennaktis, -6 grādi — 5—7 dienas, -8 grādi — 2 nedēļas,
-12 grādu — 1 mēnesis, -18 grādu — līdz derīguma termiņa beigām.