Nedaudz vīna katru dienu var ne tikai novērst sirds slimības, bet arī palīdzēt cilvēkiem, kuri pārcietuši vienu infarktu, izvairīties no otra infarkta — konstatējuši franču zinātnieki.
Nedaudz vīna katru dienu var ne tikai novērst sirds slimības, bet arī palīdzēt cilvēkiem, kuri pārcietuši vienu infarktu, izvairīties no otra infarkta — konstatējuši franču zinātnieki.
Francūži vidējos gados, kuriem jau bijis viens infarkts un kuri regulāri iebauda pa glāzei vai divām vīna, ir par 50 procentiem mazāk pakļauti otrā infarkta iespējai nekā tie, kuri vīnu nedzer. Francijas pilsētas Grenobles Žozefa Forjēra universitātes pētnieks ārsts Mišels de Lorželils un viņa kolēģi veica pētījumu, tajā piedalījās 353 vīrieši vecumā no 40 līdz 60 gadiem, kuri nesen bija pārcietuši infarktu.
Tālākās komplikācijas viņiem nebija atkarīgas ne no pārciestā infarkta smaguma, ne no sirds ārstēšanai lietotajiem medikamentiem, ne arī no ēdienkartes. Vienīgais, kas radīja atšķirību, bija tas, vai šie vīrieši dzēra vīnu.
Vīriešiem, kuri piedalījās pētījumā, nākamā gada laikā konstatētas 104 komplikācijas, piemēram, infarkts vai insults.
36 komplikācijas bija tiem vīriešiem, kuri vispār nelietoja alkoholu, 34 tiem, kuri dzēra mazāk nekā divas glāzes vīna dienā, 18 tiem, kuri dzēra aptuveni divas glāzes vīna dienā, bet 16 tiem, kuri dzēra vidēji četras līdz piecas glāzes vīna dienā.
Tomēr pētnieki uzsver, ka nepieciešami papildu pētījumi, lai noskaidrotu, kādi pacienti pēc infarkta gūst vislielāko labumu no mērenas vīna lietošanas.
Turklāt Amerikas Sirds slimību asociācija iesaka lietot alkoholu ar mēru un nesākt lietot grādīgos dzērienus atturībniekiem.