Svētdiena, 21. decembris
Toms, Tomass, Saulcerīte
weather-icon
+6° C, vējš 3.13 m/s, R-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Pirms vēlēšanām ēdami ēdieni

Mēs visi taču zinām, ka neēdis cilvēks ir nīgrs cilvēks. Tāpēc, lai pareizi novēlētu, pirms tam kārtīgi jāieturas. Bet būtiski ir arī zināt, ko ēst!

Mēs visi taču zinām, ka neēdis cilvēks ir nīgrs cilvēks. Tāpēc, lai pareizi novēlētu, pirms tam kārtīgi jāieturas. Bet būtiski ir arī zināt, ko ēst!
Nule iznākušajā “Mana Īpašuma” oktobra numurā Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētājs Ziedonis Ziediņš piedāvā pirms vēlēšanām gatavojamu ēdienu receptes. Tās ir smadzeņu kotletes no “skalotām” smadzenēm. Īpaši uzsvērts, ka teļa vai vērša smadzenes jānoskalo, jāsamaļ un jāizberž caur sietu. Ieteikti arī daži knifiņi “reņģu ēdājiem”. Te būtiski atcerēties, ka sāli var likt tikai tad, kad zivtiņas gatavas. Bet trauku un bikšu mazgāšanai piedāvātas ziepes no taukiem.
Smadzeņu kotletes no “skalotām” smadzenēm
2 teļu vai 1 vērša smadzenes, 50 g rīvmaizes, 1—2 olas, tējkarote kartupeļu miltu, sāls, pipari pēc garšas, 2 ēdamkarotes kapātu sīpolu un 2 ēdamkarotes pētersīļu zaļumu.
Smadzenes novāra vieglā etiķa ūdenī, noskalo, samaļ un izberž caur sietu. Pieliek rīvmaizi, olas, zaļumus, sīpolus, labi sajauc. Izveido kotletes, tās panē rīvmaizē un olā, cep brūnas.
Pasniedz ar murķeļu vai sviesta mērci un rupjmaizes ķiploku grauzdiņiem. Klāt der vīns, neder alus.
Ceptas reņģes “reņģu ēdājiem”
Visi jau zina, kā tās cept, jo mēs esam reņģu ēdāji, tāpēc tikai dažas nianses.
* Reņģītes viegli tīrīt ar lielajām skroderu šķērēm. Ar vienu šķēru griezienu var nogriezt vēderiņa apakšu un galvu. Ar šķēru plato galu izķeksē zarniņas, zivtiņu noskalo — un gatavs! Temps ir tāds, ka dažās minūtēs var notīrīt vairākus kilogramus zivtiņu, turklāt — jo reņģīte mazāka, jo garšīgāka!
* Jācep uz straujas uguns lielā eļļas daudzumā, sāli var likt tikai tad, kad izceptās zivtiņas gatavas un kārtojamas traukā.
* Ja neapēstās zivtiņas nolemts marinēt, sīpolu nevar būt par daudz!
Ziepes no taukiem (gan trauku, gan bikšu mazgāšanai)
10 kg tauku, 2 kg ziepju sāls, 10 litru ūdens, 1 kg kalifornija, 0,5 kg talka.
Dienu pirms vārīšanas siltā ūdenī šķīdina ziepju zāles (sāli). Taukus sagriež sīkos gabaliņos un ar 10 litriem ūdens vāra. Pēc pusstundas pielej pusi no ziepju zāļu šķīduma. Tad stundu vāra un pielej atlikušās ziepju zāles. Vāra trīs stundas un visu šķidrumu verdošu izkāš caurdurī. Šķidrumu turpina ievārīt, un ziepes pārbaudāmas, saspiežot šķidrumu starp delnām. Ja lipīgs — ziepes gatavas!
Izliešana plakanos traukos un sagriešana gabalos jau pēc katra ziepju vārītāja ieskatiem.
Priecīgas vēlēšanas!

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.