Vasarā mūsu mājās iemīļots ēdiens ir zupa, ko saucam par batviņiem. Pavārgrāmatās gan laikam rakstītu “biešu lapu zupa”.
Vasarā mūsu mājās iemīļots ēdiens ir zupa, ko saucam par batviņiem. Pavārgrāmatās gan laikam rakstītu “biešu lapu zupa”.
Biešu lapas nomazgā, nosusina, tad smalki sagriež, saber vārošā ūdenī un applaucē (ieber ūdenī, apmaisa un tūlīt nokāš). Applaucētas lapas ieber vārošā ūdenī, pieliek sagrieztas dilles, sīpollokus, sāli pēc garšas. Vāra, līdz lapas un to kātiņi mīksti, pievieno krējumu vai pienu pēc garšas. Iznāks veģetārā zupa, bet var pievienot arī sviestu vai kubiciņos sagrieztu žāvētu speķi vai gaļu.
Tādai zupai daudz variantu, un katru reizi tā izdodas citāda. Zupai der jebkuru biešu lapas — galda vai lopbarības. Atšķirsies tikai zupas krāsa.
Biešu lapu zupu ēdam no pirmajām svaigajām biešu lapām līdz pat rudenim, kad zupai izmantojam mazākās lapiņas.