Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Izstādē piedalās pusotrs simts suņu

MĪĻUMA IEMIESOJUMS. Audzētāja Indra (no kreisās) un suņa saimniece Iveta ar četrus mēnešus veco meiteni Fetu.

Aizkrauklē aizvadīta desmitā kinoloģiskā kluba “Golden Dog” suņu šķirņu izstāde. Jubilejas gads priecēja ar vērienīgumu, uz izstādi sabrauca suņu saimnieki ar saviem mīluļiem no gandrīz visas Latvijas, ringā izgāja pusotrs simts četrkājaino draugu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iepriecina suņu kvalitāte

Pirms gada kinoloģiskais klubs “Golden Dog” atzīmēja 10. dzimšanas dienu. Šajā laikā klubs krietni izaudzis, iekarojis uzticamību un labo slavu, pateicoties audzēto dzīvnieku kvalitātei.

Dalībnieki uz izstādi sabrauca no teju visas Latvijas, kupls pulks bija ieradies no Latgales puses — Alūksnes, Krāslavas, Rēzeknes, citi ceļu mēroja no otras Latvijas malas — Liepājas. Šogad gan izpalika izstādes dalībnieki no ārzemēm, jo neilgi pirms tam Rīgā notika starptautiskā izstāde. Kluba “Golden Dog” dibinātāja un izstādes rīkotāja Olga Riekstiņa neslēpj, ka pēdējos divus gadus rīkot izstādi ir grūti — piesaistīt cilvēkus ir izaicinoši, dalība izstādē prasa finanšu līdzekļus. Darba Olgai gan netrūka, gadu laikā izstāde izaugusi un šogad vajadzēja tikt galā ar trīsreiz lielāku balvu un kausu fondu. “Ekspertes bija patīkami pārsteigtas par mūsu suņu kvalitāti — ļoti labi suņi! Redzama kluba darbība šķirņu uzlabošanā. Tas ir kā balzams dvēselei, kā nekā, tik daudz gadi ieguldīti,” teic O. Riekstiņa. Klubā ir apmēram 30 biedru, lielākoties visi izvēlas pārbaudītas vērtības — labi pazīstamas, standarta šķirnes kvalitatīvus suņus.

Ik gadu izstādē var vērot tendenču maiņu. Šobrīd populāras kļūst jaunas, eksotiskākas šķirnes, kā piemēram, Amerikāņu bulli un Somu špici. Nemainīgi augstā cieņā ir Velsas korgiji, Džeka Rasela terjeri, labradori un citi mājas mīluļi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Noteikumus ievēro tikai oficiālie audzētāji

Nesen valdība apstiprināja stingrākus dzīvnieku pārdošanas un labturības noteikumus. O. Riekstiņa jauno kārtību pilnībā atbalsta, taču ir skeptiska, ka stingrāki noteikumi uz papīra nesīs pozitīvas pārmaiņas dzīvē. “Diemžēl arī līdz šim esošie noteikumi nestrādāja un nestrādā. Tikai oficiāli reģistrētie audzētāji ievēro noteikumus — mūs ir viegli pārbaudīt. Regulāri mūs apciemo Pārtikas un veterinārā dienesta un Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki. Citi dzīvniekus pāro kā vēlas, kā dēļ mums, oficiālajiem audzētājiem, nolaižas rokas. Mums ir grūti pārdot savus suņus, jo citi bez dokumentiem pārdod lētāk. Stingrāki noteikumi nemainīs problēmu sakni. Audzētājam jābūt izietiem labturības kursiem. Atbildīgajiem dienestiem trūkst kapacitātes, lai pārbaudītu viselementārākās prasības — vai dzīvnieks ir potēts un čipēts,” viedoklī dalās Olga. Atskatoties uz aizvadīto izstādi, rīkotāja teic, ka viss ir izdevies un šis ir tikai sākums — izstāde būs gan pēc gada, gan pieciem.

Ģimenei draudzīgie korgiji

Vieni no mīlīgākajiem kluba “Golden Dog” biedriem — pāris rotaļīgu, acis un sirdi hipnotizējošu korgiju, uz izstādi atbrauca no Līvāniem. Audzētāja Indra ikdienā gādā par diviem korgijiem, tikpat vācu aitu suņiem un vēl pārīti Kinga Čārlza spanielu. Uz Aizkraukli Indra atbrauca ar abiem korgijiem un vienu Kinga Čārlza spaniela pārstāvi. Mīlestība pret suņiem viņai sākās ar vilkiem kā mājas sargiem. Savulaik ar tiem pat strādāts apsardzē. Vēlāk skatīti mazākas šķirnes pārstāvji, kaut kas vairāk sirds priekam, un izvēle krita uz korgijiem. “Esmu ļoti lielā sajūsmā par šo šķirni! Korgiji ir ļoti gudri suņi, tie paši vilki, tikai augumā mazāki. Korgiji ir ļoti draudzīgi, šī ir viena no ģimenēm vispiemērotākajām šķirnēm. Korgiji neiebilst un labi pacieš bērnu mīlestības izpausmes. Citu šķirņu suņiem vajag ļoti daudz staigāt, bet korgiji ir mierīgāki. Jāņem vērā, ka šīs šķirnes suņi ļoti met spalvu. Iegādājoties mājas mīluli, iesaku skatīties uz vecākiem, kādos apstākļos viņi un kucēni tiek turēti, pārskatīt veselības pārbaudes. It kā cilvēki un jaunie suņu saimnieki kļūst izglītotāki, bet tajā pašā laikā joprojām daudz tiek dzirdēts, ka iegādājas suni bez čipa vai reģistrācijas. Ir ļoti svarīgi izvērtēt, no kurienes dzīvnieks tiek ņemts. Ciltsraksts ir apliecinājums, ka suns ir šķirnes pārstāvis. Tas, protams, nepasargā no visām likstām, bet sniedz drošības sajūtu. Nākamais obligātais, kam jāvērš uzmanība, ir veselības pārbaudes. Pats galvenais — mīlēt savu mājas mīluli!” teic Indra.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.