Sestdiena, 20. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, R-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Lauku dienā bauda piparmētru kvasu

Skrīveru zinātnes centra agrotehnikas nodaļas organizētajā lauku dienā interesenti iepazina jaunākās zinātnieku atziņas griķu, vasaras rapša un piparmētru audzēšanā.

Skrīveru zinātnes centra agrotehnikas nodaļas organizētajā lauku dienā interesenti iepazina jaunākās zinātnieku atziņas griķu, vasaras rapša un piparmētru audzēšanā.
Skrīveru zinātnes centra izmēģinājumu laukā — Paradīzes dārzā — ir skatāma plaša garšaugu kolekcija, kurā zaļo 32 dažādi garšaugi.
Kolekcijā aug piparmētra, kas satur ēteriskās eļļas, bet tās īpatnējo garšu dod mentols. Krūzmētru izmanto ēterisko eļļu iegūšanai, taču tās sastāvā mentola nav. Citronmētra (melisa) ar savu patīkamo citrona aromātu iecienīta kulinārijā. Līdzīgs aromāts ir arī kaķumētrai, kura pat pēc izkaltēšanas nezaudē savu smaržu. Visas mētras lieto kā garšvielas vairāku ēdienu un dzērienu pagatavošanai, tās ļoti plaši izmanto medicīnā dažādu slimību ārstēšanā, kā arī lieto aroma terapijā.
Piparmētru audzēšanas pieredzē dalījās agronomijas zinātņu doktore Gunta Bērziņa, kura izmēģinājumos pēta dažādas šī auga slimības. Tās apkarojot ar bioloģiskajām metodēm, var iegūt kvalitatīvu piparmētru ražu. Sevišķi kaitīga piparmētru lapām ir rūsa, kura rada lapu brūnēšanu, līdz ar to tās vairs nav izmantojamas.
Saieta dalībnieki nobaudīja zinātnieku gatavoto piparmētru kvasu, kas visiem karstajā dienā veldzēja slāpes. Katrs saņēma arī pa mētru slotiņai, ar ko nopērties pirtī vai ko lietot vannā.
Lauku dienas dalībnieki aplūkoja izmēģinājumus par rapša slimību un kaitēkļu apkarošanu ar bioloģiskajām metodēm, uzzināja, kā rapsi mēslot un cik lielās devās lietot fungicīdus. Dažādu mēslojuma, herbicīdu un kodņu lietošanā zinātnieki sadarbojušies ar firmām “Jumītis” un “Singenta”. Par jaunākajām atziņām rapša audzēšanā stāstīja agronomijas zinātņu doktore Lilija Borovko, bet asistents Aivars Pogulis iepazīstināja ar dažādu griķu šķirņu īpatnībām.
Izziņa
Piparmētru kvasa recepte: ņem 50 g svaigu piparmētru lapu un aplej ar 5 litriem verdoša ūdens, pievieno 0,5 kg cukura. Ļauj 12 stundu nostāvēties, pēc tam nokāš, pieliek 25 g rauga un apsedz. Tur līdz laikam, kad uz šķidruma virsas sāk parādīties burbulīši. Tad šķīdumu atdzesē un pilda pudelēs. Šādi pagatavotu kvasu var turēt līdz 10 dienām.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.