Mīklai:
150 gramu siera,
1,5 glāzes miltu,
150 gramu sviesta,
50 mililitru ledusauksta ūdens,
šķipsniņa sāls.
Pildījumam:
2 — 3 āboli,
tējkarote malta kanēļa,
¼ tējkarotes maltu krustnagliņu,
naža gals malta muskatrieksta,
cukurs,
citrona miziņa.
Ja reiz izcepsiet šo aromātiskos, maigos, kraukšķīgos un reizē sulīgos pīrādziņus, tos noteikti pagatavosiet arī atkārtoti.Sviestu ar nazi sagriezu gabaliņos, piekaisīju miltus un saberzu kopā. Sieru (te izmantoju Krievijas sieru, taču var būt jebkurš cits līdzīgs) sarīvēju uz rupjās rīves un pievienoju klāt. Ja siers nav pārlieku sāļš, pievienojam arī šķipsniņu sāls. Visbeidzot pielēju 50 mililitru ledaini auksta ūdens un ar rokām samīcīju mīklu. To savēlu bumbā un vismaz uz stundu ievietoju ledusskapī.Pildījumu gatavoju neilgi pirms pīrādziņu cepšanas. Ābolus nomizoju un sarīvēju uz rupjās rīves, samaisīju ar kanēli, krustnagliņām un muskatriekstu. Tiem piepilināju citrona sulu un pilīti citronu garšvielas, varam pierīvēt citrona dzelteno miziņu.Aukstu mīklu pa daļām izveltnēju, uzkaisīju brūno cukuru un liku uz tās karotīti pildījuma, tad mīklu pārliecu tam pāri un ar glāzi izspiedu pusmēnestiņus, maliņas labi sastiprinot kopā, lai pildījums paliek iekšpusē. Tā rīkojos, līdz visa mīkla izlietota. Pīrādziņus izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, pārsmērēju ar sakultu olu un liku līdz 180 — 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī uz apmēram 25 minūtēm, līdz tie kļuva zeltaini brūni. Padzisušiem pārkaisīju pūdercukuru.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma