kilograms jeb 4 gabali laša steika vai filejas
10 ķiploka daiviņas
5 tējkarotes svaigi rīvēta ingvera
5 tējkarotes sojas mērces
5 tējkarotes olīveļļas
5 ēdamkarotes citronu sulas
2,5 tējkarotes kaltēta bazilika
malti melnie pipari
jūras sāls
Tobrīd, kad jau vairākas reizes biju devusies uz veikalu, lai iegādātos izreklamēto jau izķidāto karpu, to tā arī “nenoķērusi”, beidzot nolēmu “iztikt” ar lasi, jo to vēl nebiju šādi gatavojusi. Šķita vienkārši un ne tik laikietilpīgi, jo vispirms to iemarinēju, bet cepu vēlāk. Lasis izdevās gards, un šāda zivs būs īsti piemērota arī svētku galdam.Ķiplokus sasmalcināju spiedē un samaisīju kopā ar sarīvētu ingvera sakni, sojas mērci, olīveļļu, citrona sulu, baziliku, pipariem un sāli. Laša šķēles notīrīju no zvīņām, nomazgāju, apsusināju un izliku katru gabalu uz dubultā salocītas folijas loksnes. No abām pusēm zivis “apmīļoju” ar ķiploku marinādi, tad foliju salocīju, lai tās paliktu “aploksnēs”, un ievietoju pa dienu ledusskapī. Vakarā izvietoju folijā ietītās laša šķēles uz plāts un liku līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepu apmēram 20 minūtes. Galvenais — zivis nepārcept. Galdā tās varam celt kopā ar dabīgā jogurta, ķiploku un diļļu mērci un rotāt ar citrona šķēlītēm un zaļumiem.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma