Baklažāni ar tomātiem, brinzu jeb “ratatujs”
2 baklažāni,
3 tomāti,
150 gramu brinzas,
4 ķiploka daiviņas,
100 gramu skābā krējuma,
olīveļļa, malti melnie pipari, sāls.
Ratatujs ir dārzeņu sautējums, un tā dzimtene ir Francijā, Provansas reģionā. Tā variācijas var būt dažādas: tas var būt gan kā tobrīd esošo dārzeņu sautējums, gan arī to kārtojums. Šis ir ratatuja vienkāršotais variants, toties bija gards tāpat. Baklažānus nomazgāju un sagriezu apmēram centimetru biezās ripiņās, taču — ne līdz galam. Tos vēl minūtes 20 pamērcēju stiprā sālsūdenī, tad noskaloju un apsusināju. Tomātus sagriezu plānās ripiņās. Brinzu sarīvēju, tai pievienoju spiedē sasmalcinātus ķiplokus un piparus. (Sāli neliku — brinza ir sāļa, arī baklažānus, lai izvairītos no to iespējamā rūgtuma, jau biju paturējusi sāļā ūdenī.) Sieram ar ķiplokiem vēl piemaisīju skābo krējumu. Nu baklažānu iegriezumos katrā liku pa tomāta ripiņai un iesmērēju siera pildījumu. Abus sapildītos violetos dārzeņus izkārtoju veidnē un pārslacīju ar olīveļļu. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz tie kļuva mīksti.
Reklāma