
Kaspars Kalniņš Koknesē kopā ar ģimeni nodibinājis uzņēmumu SIA “Kalniņa zemenes”. Pagājušajā gadā uzņēmums piedalījās Aizkraukles novada pašvaldības rīkotajā biznesa ideju konkursā “Esi uzņēmējs Aizkraukles novadā 2024!”, kurā ieguva 5000 eiro sava uzņēmuma attīstīšanai. Par piešķirto summu tika ieviesta automatizēta laistīšanas sistēma zemeņu audzēšanai slēgtajās platībās.
Kā norādīts Aizkraukles novada pašvaldības mājaslapā, “šī tehnoloģiskā inovācija ne tikai uzlabo ražas kvalitāti un apjomu, bet arī ļauj efektīvāk izmantot ūdens resursus.” Šī sistēma ļauj precīzi kontrolēt katras rindas laistīšanu atbilstoši konkrētajām vajadzībām. Sistēma tiek vadīta automātiski, ieprogrammējot parametrus par laistīšanas daudzumu, biežumu, kā arī mēslošanas režīmu. Iepriekš izmantotā laistīšana bija vienkārša un neprecīza, kas nereti izraisīja stādu bojāšanos.
Kopā siltumnīcā tiek audzētas trīs dažādas zemeņu šķirnes, katrai no tām nepieciešams individuāls laistīšanas režīms. Augi tiek audzēti speciālos maisos, katrā no tiem ‒ seši līdz astoņi stādi.
Ticība sev un uzņēmumam
Kaspars par dalību šajā konkursā stāsta: “Šī bija lieliska pieredze — guvām pārliecību par savu ideju un motivāciju turpināt iesākto.” Uzņēmums piedalījās konkursā, jo, kā saka Kaspars: “Sapratām, ka dalība biznesa ideju konkursā mums dos iespēju sevi popularizēt, kā arī ar pašvaldības atbalstu iegūt finansējumu, kas bija nepieciešams uzņēmumam, lai veicinātu produktivitāti.”
Cilvēkiem, kas arī vēlas iesaistīties biznesa ideju konkursā, Kaspars iesaka nebaidīties spert pirmo soli. “Ja ir ideja, ko vēlies īstenot, tad konkurss ir lieliska iespēja to pārbaudīt, pilnveidot un saņemt vērtīgu atgriezenisko saiti. Ticība savam darbam un pārliecība par tā nozīmi dod spēku turpināt arī tad, kad ir grūtāk, vai kas neizdodas. Uzdrīkstēšanās un neatlaidība var aizvest ļoti tālu,” viņš saka. Viņš atzīst, ka nepieciešams rūpīgi sagatavoties — izpētīt savu nozari, domāt par nākotni un formulēt ideju pēc iespējas skaidrāk, taču pats galvenais ir ticēt sev un savam uzņēmumam.
Saimniekošanas pirmsākumi
Kā stāsta uzņēmējs, ideja par savu mazo biznesu neradās pēkšņi. Zemeņu audzēšanu uzņēmums uzsāka gandrīz no nulles, un Kaspars atzīst, ka sākumā zināja tikai kā garšo zemenes. “Dažādu apstākļu sakritības pēc nonācām klātienes seminārā saimniecībā “Augusta zemenes”, kur agronoms Guntars Dzērve aizrautīgi stāstīja par zemeņu audzēšanu savā saimniecībā, par pieļautajām kļūdām, deva dažādus padomus zemeņu audzēšanā. Esot šajā seminārā, sapratām, ka arī mums ir interese un vēlme pamēģināt tieši šīs kultūras audzēšanu,” stāsta Kaspars. Viņš atzīst, ka sākumā uzņēmums saskārās ar daudz problēmām, jo bija daudz nezināmā par audzēšanas procesu, tomēr lielu atbalstu un ieteikumus deva Guntars Dzērve.
Ja sāktu visu no jauna, vispirms Kaspars vairāk laika veltītu plānošanai un sākumā vairāk konsultētos ar pieredzējušiem zemeņu audzētājiem. “Kaut gan labāk laikam ir daudz ko nezināt, jo vislabāk mēs mācāmies no savām kļūdām,” viņš saka.
Kāpumi un kritumi
Lielākie uzņēmuma izaicinājumi ir bijuši saistīti ar laikapstākļiem un augu slimībām, nepareizu mēslošanu, īpaši pagājušajā gadā, kad vēl tikai sāka audzēt zemenes un nebija pieredzes. “Šogad, atskatoties, saprotam, kādas bija pieļautās kļūdas, cenšamies no tām mācīties, darīt citādāk. Arī šogad esam pieļāvuši kļūdas, kas ietekmējušas zemeņu ražu. No kļūdām jāmācās. Katrs gads ir citādāks, kaut vai tikai laikapstākļu dēļ. Pagājušajā gadā zemenes “noražoja” ļoti strauji, jo bija ļoti karsta vasara, šogad sezona sākās nedaudz vēlāk, bet bija ilgāka,” stāsta Kaspars. Viņš cer, ka nākamais gads būs labvēlīgs zemeņu audzēšanai.
Kaspars saka — vispatīkamākais ir redzēt, ka pēc smaga darba, kas ieguldīts siltumnīcā, sāk gatavoties ogas — tās ir lielas, saldas un to ir daudz. Viņš atzīst, ka ir patīkami saņemt pozitīvas atsauksmes no cilvēkiem. “Tas dod gandarījumu par ieguldīto darbu. Saprotam, ka visu darām pareizi,” stāsta uzņēmuma īpašnieks.
Ieteikums topošajiem audzētājiem
Kaspars saka — lai uzsāktu savu biznesu, pirmkārt, nepieciešama vēlme strādāt. Jāsaprot, ka nekas no gaisa nenokritīs. “Visa pamatā ir smags darbs. Jāprot sakārtot prioritātes dažādās dzīves situācijās. Svarīgi sev atgādināt, kāds ir mērķis, ko tu vēlies sasniegt. Reizēm ikdienas nogurums dara savu un liekas, ka nekas jau zemenēm nenotiks, ja vienu dienu paņemsim pauzīti, bet ar to dienu daudz kas var būt nokavēts un pēc tam atliek cīnīties tikai ar sekām,” stāsta Kaspars.
Kā neatņemamu sastāvdaļu šajā biznesā Kaspars redz arī interesi par augkopību, kā arī starta kapitālu. Viņš min, ka ir nepieciešamas arī priekšzināšanas uzņēmējdarbībā. Viņš atzīst, ka uzturēt uzņēmuma darbību nav viegli, jo darbs ir fiziski un morāli prasīgs, bet, ja ir motivācija, tas ir izdarāms.
Vajadzīga drosme un neatlaidība
Kaspars saka, lai uzsāktu uzņēmējdarbību, vispirms ir vajadzīga drosme — drosme sākt, nezinot, kas sagaida. Viņš stāsta, ka neatlaidība ir tikpat būtiska. “Ceļš uzņēmējdarbībā reti kad ir viegls vai taisns — būs gan kāpumi, gan kritumi, un svarīgi ir nepadoties,” saka Kaspars.
Kā vēl vienu būtisku rakstura īpašību uzņēmējam Kaspars uzskata vēlmi mācīties, jo uzņēmējs nepārtraukti sastopas ar jaunām situācijām un izaicinājumiem, kuri prasa zināšanas un spēju pielāgoties. Viņš domā, ka ļoti būtiska ir arī spēja pieņemt lēmumus — dažkārt ātri un izlēmīgi, pat tad, ja nav simtprocentīgas pārliecības. “Protams, visa pamatā ir smags darbs — bez tā nekas pats no sevis nenotiek,” saka Kaspars.
Gaidīšana, pielāgošanās un mīlestība pret dabu
Kaspars min, ka zemeņu audzētavas īpašniekam ir jāspēj gaidīt, rūpīgi kopt un novērot augus no dienas dienā, ceļoties ļoti agri un strādājot līdz vēlam vakaram. Viņš atzīst, ka nepieciešama arī liela atbildības sajūta gan pret dabu, gan pret klientiem un savu darbu kopumā. “Katrs lēmums ietekmē ražu un tālāko attīstību, tāpēc jārīkojas pārdomāti,” saka uzņēmējs.
Kaspars uzskata, ka tāpat svarīga ir arī spēja pielāgoties. “Laikapstākļi, slimības, tirgus situācija — viss var mainīties ļoti ātri, un audzētājam jābūt gatavam reaģēt elastīgi un radoši. Šīs īpašības palīdz ne tikai noturēties, bet arī augt un attīstīt savu uzņēmumu ilgtermiņā,” stāsta K. Kalniņš.
Katram jaunajam uzņēmējam Kaspars iesaka sākumā izpētīt visu iespējamo, sākt nelielā apjomā un būt gatavam mācīties no kļūdām. Svarīgas ir arī finanses. “Lai attīstītu savu saimnieciskās darbības modeli, nepieciešamas ne tikai zināšanas, bet arī nauda. Jārēķinās, ka pirmajos uzņēmējdarbības gados būs tikai lieli ieguldījumi. Peļņa veidosies pēc tam,” stāsta Kaspars.
Skats uz nākamajām vasarām
Kaspars stāsta, ka šobrīd galvenais mērķis ir pakāpeniski attīstīties un nostiprināties tirgū, nezaudējot kvalitātes latiņu. “Plānojam paplašināt segto platību, lai varētu nodrošināt ilgāku un stabilāku ogu ražu neatkarīgi no mainīgajiem laikapstākļiem,” saka uzņēmuma īpašnieks.
Papildus šim uzņēmums vēlas ieviest jaunas zemeņu šķirnes, lai dažādotu piedāvājumu. “Vēlamies, lai katrs mūsu audzētais kilograms ir garšīgs, veselīgs un ar lepnumu nododams klientam,” atzīst Kaspars Kalniņš.





Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas saturu atbild laikraksts “Staburags”.