Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Muzeja pagalmā top tradicionālais Jāņu siers

Pieci litri pien pārvērsti gardā Jāņu sierā. “Bļodiņu” saimniece Inese Stičinska. Imanta Kaziļuna foto

Aizkrauklē, muzeja “Kalna Ziedi” teritorijā, noritēja biedrības “Aizkraukles novada partnerība” projekta “Ceļā uz pašpietiekamu kopienu“ noslēguma pasākums. Tajā piedalījās arī zemnieku saimniecības “Bļodiņas” no Kokneses pagasta saimniece Inese Stičinska.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Inese Stičinska uz vietas visiem klātesošajiem rādīja, kā pagatavot tradicionālo Jāņu sieru. Konkrēti šajā reizē siera gatavošanai izmantoja piecus litrus piena, pusotru kilogramu biezpiena, divas olas, 150 gramus sviesta un ķimenes. Sāli varot pievienot masai, bet var jau gatavu rituli vēlāk ierīvēt no ārpuses.

Inese saka, ka šo sieru saimniecībā gatavo ne tikai uz svētkiem, bet katru nedēļu, un realizē caur tiešās pirkšanas platformu. Katrs, kurš vēlas, to var iegādāties uz vietas “Bļodiņās”.

Inese teic, ka Jāņu nedēļā saimniecībā simts litru lielais katls vārās nepārtraukti. Siera gatavošana prasa daudz roku darba. Katrs ritulis jāieliek marlē, jāsasien, lai tā virspusē veidotos tradicionālā saulīte. Lai darbs neapstātos, talkā nāk arī palīgi un radi. Inese stāsta, ka senāk, kad saimniecībā bija mazāk govju, šo svētku nedēļā piena savākšanas mašīna uz “Bļodiņām” nebrauca. Visu izslaukto pārstrādāja sierā. 

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.