Mārketinga padome salīdzinājusi 22 Latvijā nopērkamos sierus ar samazinātu tauku saturu un noteikusi četrus labākos. Salīdzinājums atklājis arī vairākus trūkumus, kurus pieļauj siera ražotāji.
Mārketinga padome salīdzinājusi 22 Latvijā nopērkamos sierus ar samazinātu tauku saturu un noteikusi četrus labākos. Salīdzinājums atklājis arī vairākus trūkumus, kurus pieļauj siera ražotāji.
Uztura speciāliste Lolita Neimane uzsver, ka eksperti pirmo reizi varējuši noskaidrot siera sastāvdaļas. Uztura speciālistus visvairāk priecē ziņa, ka sieros ir ļoti augsts kalcija saturs (vienam cilvēkam dienā jāsaņem 1000 miligramu kalcija, dažos sieros tāds daudzums ir 100 gramos produkta).
Mārketinga padomes direktore Inguna Gulbe stāsta, ka salīdzinājums veikts, lai noteiktu un plašai sabiedrībai popularizētu veselīgākos (ar zemāku tauku un sāls, lielāku kalcija saturu) un garšīgākos sierus, kā arī sekmētu augstas kvalitātes produkta lietošanu uzturā.
Pārbauda trijās grupās
Sieru pārbaudēm pirka Rīgas lielveikalos. Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centra pārtikas kontroles laboratorijā veica siera paraugu pārbaudi trijās grupās, nosakot tauku, olbaltumvielu, sāls un kalcija saturu produktā.
Izvērtējot iegūtos rezultātus, par labākajiem šādās sieru ar pazeminātu tauku saturu grupās komisija atzina:
vidēji trekni sieri ar tauku saturu no 25% līdz 45% —
1. vieta “Talsu ritulim ar ķimenēm” (ražotāja a.s. “Talsu piensaimnieks”),
2. vieta “Mālpils feta” mīkstajam sieram (ražotāja a.s. “Mālpils piensaimnieks”);
sieri ar tauku saturu no 10% līdz 25% —
1. vieta “Austrim” (ražotāja a. s. “Neretas piensaimnieks”),
2. vieta “Bauskas sieram” (ražotāja a. s. “Neretas piensaimnieks”).
Pieraksta tauku procentu
Lieso sieru grupā ar tauku saturu līdz 10% uzvarētājus nenoteica, jo paraugu marķējuma rādītāji neatbilda faktiskajiem. Piemēram, liesajam sieram “Malda” uz etiķetes tauku saturs norādīts 10%, bet pārbaudes rezultāti rādīja 17%. Savukārt sieram “Made” marķējumā ir 5% tauku, bet faktiski pārsniedza 10%. Tātad ražotāji maldina pircējus. Iegūto informāciju nodos Pārtikas un veterinārajam dienestam, kuram vainīgos vajadzētu sodīt.
Siera speciālisti atzīst, ka liesie sieri patlaban tomēr nav tik pieprasīti kā “Holandes” un “Krievijas” siers, kuros tauku saturs pārsniedz 45%. Taču kopumā Latvijā ražotie liesie sieri ir labas kvalitātes, un tos var droši pirkt un ēst.
LAUKINET