Somu zinātnieki atklājuši, ka, lietojot uzturā cietu ūdeni, var sevi pasargāt no sirds slimībām. Pētījumā apkopoti dati par 19000 iedzīvotāju vecumā no 35 līdz 74 gadiem, kuriem bijusi sirdslēkme.
Somu zinātnieki atklājuši, ka, lietojot uzturā cietu ūdeni, var sevi pasargāt no sirds slimībām.
Pētījumā apkopoti dati par 19000 iedzīvotāju vecumā no 35 līdz 74 gadiem, kuriem bijusi sirdslēkme. Līdztekus tika apskatīti ģeogrāfiski dati par ūdens sastāvu, analizējot gandrīz 12500 gruntsūdens paraugu. Zinātnieki uzskata, ka atšķirību līdz 40% sirds slimību līmeņa ziņā dažādos Somijas reģionos nevar izskaidrot tikai ar dzīvesveidu vai iedzimtību. Viņi konstatēja, ka pret sirds slimībām aizsargā augstāks fluorīda līmenis dzeramajā ūdenī — 1 mg uz litru samazina saslimšanas risku par 3%. Savukārt katrs dzelzs mikrograms uz litru palielina risku par 4%, varš — par 10%. Somi apgalvo, ka infarkts retāk piemeklē reģionos, kur ir ciets ūdens (satur daudz izšķīdušu minerālu). Profesors Džeremijs Pīrsons no Britu Sirds fonda iebilst, ka jebkurš efekts, kas varētu būt no ūdenī esošajām minerālvielām, ir pārāk sīks salīdzinājumā ar galvenajiem riska faktoriem: mazkustību, nepareizu uzturu, smēķēšanu un alkohola lietošanu.
(“Veselība”)