Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-5° C, vējš 2.7 m/s, A-ZA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Svētkiem iesaka neretiete un pļaviņiete

Lieldienu pārsteiguma balvu par atsūtītajām ēdienu receptēm redakcijā varēs saņemt neretiete Maija Mačeka un pļaviņiete Ilga Balode.

Lieldienu pārsteiguma balvu par atsūtītajām ēdienu receptēm redakcijā varēs saņemt neretiete Maija Mačeka un pļaviņiete Ilga Balode.
Karašiņa
— Cik labi Lieldienās pie raibo oliņu groza iederas silta pašcepta maizīte, to saprot tikai tas, kurš pats to ir baudījis, — raksta Maija Mačeka un piedāvā karašiņas recepti.
Nepieciešams: 1 glāze putraimu (parasto, griķu vai piecgraudu pārslas), 200 — 250 gramu margarīna, nepilna paciņa rauga, milti, cukurs, eļļa, sāls, piens.
Putraimus izvāra pienā un ūdenī. Padzisušiem pievieno 0,5 — 1 glāzi piena, uzsildītu margarīnu, uzrūgušu raugu un piemīca miltus. Mīcīšanas beigās pievieno 1—2 ēdamkarotes eļļas, uzraudzē. Veido mazas apaļas karašiņas vai pāris garenus batonus. Pārziež ar sakultu olu, var pārkaisīt ar uzbriedinātām ķimenēm, cep cepeškrāsnī. Izceptu karašu var pārziest ar sviestu, būs spīdīgāka.
Maijas kundze atsūtījusi arī salātu un saldējuma recepti, to publicēsim citreiz. Svētku gardums
Lieldienu garduma recepti atsūtījusi pļaviņiete Ilga Balode.
Ja daudz darba, viņa to iesaka izmēģināt jau pirmssvētku dienā.
Vispirms pagatavo krēmu. Ņem 2—3 paciņas sviesta, noliek siltumā. Vajadzīgas divas apmēram 1 litra tilpuma bļodiņas. Lielāko uzliek uz plīts, ielej ceturtdaļlitra ūdens. Mazākajā ieliek 2—3 olu dzeltenumus. Ieber 9—11 deserta karošu cukura. Maisa ar koka karoti. Cukurs nav obligāti jāizmaisa, jo karsējot tas izkusīs. Iecilā nepilnu deserta karoti miltu. Pielej 12—15 ēdamkarošu (apmēram vienu krūzīti) uzkarsēta svaiga piena. Ātri maisot, liek “peldē” otrā bļodā. Maisa “astotnieka” veidā. Karsēt beidz, līdz no karotes maisījums plūst vienmērīgā strūkliņā. Krietni padzisušai masai pievieno sviestu un izmaisa. To var darīt arī ar mikseri. Ja krēms nav vijīgs, pievieno vienu ēdamkaroti vai nedaudz vairāk kausēta karsta sviesta.
1 kilogramu biezpiena samaļ, pievieno aptuveni 200 gramu noskalotu rozīņu. Beigās visu masu kopā ar krēmu iecilā. Var pievienot nedaudz vaniļas cukura. Saliek mazos trauciņos vai vienā lielā. Var garnēt ar augļiem.
Krēmu var lietot arī kūku pildīšanai vai garnēšanai.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.