Aizkraukliete Maija Rozenberga iesaka tādus ēdienus, kurus var iegādāties arī veikalā, bet mājās gatavotie tomēr izdodas daudz garšīgāki.
Aizkraukliete Maija Rozenberga iesaka tādus ēdienus, kurus var iegādāties arī veikalā, bet mājās gatavotie tomēr izdodas daudz garšīgāki.
Šprotes eļļā
Veikalā nopērk žāvētās reņģes, vēlams izvēlēties nelielas un brūnas, labi apžāvētas. Reņģēm ar šķērēm nogriež asti un galvu. Sautējamā katlā reņģītes rindo cieši vienu pie otras kā konservu kārbā. Ja zivis nav pietiekami sāļas, uzkaisa sāli, uzber smalkos piparus, pievieno laurulapas. Pārlej ar eļļu, lai reņģes būtu pārklātas. Vispiemērotākā būs Iecavas rapšu eļļa. Uzliek slogu (šķīvi un uz tā nomazgātu laukakmeni).
Katlam uzliek vāku un lēnām uzvāra. Liek cepeškrāsnī un uz ļoti mazas uguns sautē divas, trīs stundas. Ļauj atdzist un — labu apetīti!
Mencu aknas
1 kg mencu aknu (tās maksā apmēram Ls 1,20) liek mazā katliņā, ielej nedaudz ūdens, pieber sāli pēc garšas, pievieno laurulapu un dažus piparu graudus. Stundu sautē uz mazas uguns. Atdzesē, saliek burciņās.