Kārtainā šnicele. Šķēlīti cūkgaļas šķiņķa (ieteicams no gurna gabala) izklapē kā karbonādi.
Kārtainā šnicele
Šķēlīti cūkgaļas šķiņķa (ieteicams no gurna gabala) izklapē kā karbonādi.
Uz tās kārtām liek strēmelītēs sagrieztas krabju nūjiņas, vārītus burkānus un vārītu olu. Tad plānā kārtiņā pārklāj ar malto gaļu. Garšvielas pievieno pēc vajadzības.
Šķiņķa malas uzloka uz augšu, veidojot tādu kā kotletīti. Apviļā miltos, olā un cep uz lēnas uguns.
Pasniedz ar vārītiem, ceptiem kartupeļiem, salātiem pēc izvēles.
Šķiņķa vietā var izmantot karbonādi, pildīt arī ar citiem produktiem.
Ēdiens pagatavojams lēti un ātri, apmēram pusstundas laikā.
***
Rieksti samazina risku saslimt ar diabētu
Amerikas speciālisti atklājuši, ka regulāra valriekstu, mandeļu un zemesriekstu sviesta lietošana uzturā samazina risku saslimt ar 2. tipa cukura diabētu.
Sievietēm, kuras apēd apmēram 140 gramu riekstu nedēļā, ir par 27% mazāks risks saslimt ar diabētu nekā tām, kuras riekstus neēd vai patērē reti. Sievietēm, kuras notiesā 30—110 gramu riekstu nedēļā, risks samazinās par 16%, pat ja viņām ir citi diabēta riska faktori. Lai gan vēl nepieciešami pētījumi, domājams, ka nepiesātinātie tauki riekstu sastāvā varētu uzlabot organisma spējas izmantot insulīnu un regulēt glikozes (cukura) līmeni asinīs. Jau iepriekš pierādīts, ka tas mazina arī risku saslimt ar sirds slimībām. Speciālisti gan iesaka ar riekstiem, kas ir taukiem bagāti, aizstāt citus ēdienus, lai uzturā nerastos papildu kalorijas, jo svara palielināšanās ir viens no diabēta un sirds slimību riska faktoriem.
***
Kofeīns nepaaugstina asinsspiedienu
Šveices zinātnieki atklājuši, ka nevis kofeīns, bet gan kāda cita viela kafijā ir atbildīga par asinsspiediena maiņām pēc šī dzēriena nobaudīšanas.
Līdz šim uzskatīts, ka asinsspiedienu paaugstina kafijā esošais kofeīns. Zinātniekiem par pārsteigumu tāda pati ietekme uz asinsvadiem ir arī, ja lieto bezkofeīna kafiju. Līdz ar to var secināt, ka asinsspiedienu paaugstina kāda cita no vairākiem simtiem kafijā esošajām vielām un ka cilvēkiem ar hipertensiju ieteicams nelietot pat bezkofeīna kafiju. Zinātnieki uzskata, ka par kafijas ietekmi uz organismu joprojām zināms pārāk maz. (“Veselība”)