Nepieciešams:
nepilnus 2 kilogramus smaga karpa,
2 sīpoli, burkāns,
2 — 3 ēdamkarotes citrona sulas,tējkarote sāls,
1/3 tējkarotes maltu piparu,
50 mililitru olīveļļas,
3 ēdamkarotes sasmalcinātu mandeļu,
3 ēdamkarotes kaltētu garšvielu
Lai gan karpu parasti atļaujamies gatavot gada nogales svētkiem, zivju cienītājus tas netraucē baudīt to arī biežāk un pagatavot atkal, jau pēc kādas citas, vēl neizmēģinātas receptes. Šoreiz iegādājos spoguļkarpu (tai vieglāk notīrīt zvīņas) un izķidāju, galvu atstājot. Asti gan dabūju nogriezt, jo tik lielas pannas, lai zivs tur satilptu visā garumā, nebija. Karpu labi nomazgāju, apsusināju un no abām pusēm ar asu nazi virspusē vairākās vietās iegriezu. Tad ierīvēju ar sāli un pipariem, pārslacīju ar citrona sulu un atstāju vismaz desmit minūtes ievilkties. Mandeļu skaidiņas sasmalcināju un samaisīju ar pārpalikušo citrona sulu un olīveļļu (to gan nedaudz atstāju arī dārzeņiem), pievienoju kaltētās garšvielas zivju ēdieniem un samaisīju putriņā. Ar šo maisījumu ierīvēju karpu gan no iekšpuses, gan ārpuses, arī iegriezumus.Sīpolus un burkānus notīrīju un sagriezu pusripiņās. Cepampannu izklāju ar dubultu alumīnija foliju, izkārtoju tur dārzeņus, uzkaisīju sāli un piparus un pārslacīju ar olīveļļu. Virs sīpoliem un burkāniem novietoju sagatavoto karpu un pārsedzu veidni ar foliju. Cepu līdz 190 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 25, pēc tam foliju noņēmu un turpināju cept vēl 10 — 15 minūtes, lai zivs virspuse būtu labāk apcepusies.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma