Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Šķelto zirņu zupa maizes “bļodiņā”

Nepieciešams: glāze šķelto zupas zirņu, apmēram 2 litri buljona vai ūdens, 2 — 4 kartupeļi, burkāns, 1 — 2 sīpoli, pētersīļu zaļumi, sāls, pipari, augu eļļa, apaļa maizīte, kūpināta cūkgaļas krūtiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šādu zupu vārīju pirmo reizi, un tā izdevās sātīga un ļoti garšīga. To iespējams baudīt gan kopā ar grauzdētu maizi, gan arī — pat maizes “bļodiņā”, pie tam — vai nu kā biezzupu, vai kā veģetāru ēdienu, vai arī kopā ar apceptu kūpinātu gaļiņu.

Zirņus noskaloju vairākos ūdeņos un iemērcu pa nakti. Pēc tam liku tos vārīties karstā buljonā uz vidējas uguns katlā bez vāka. Kartupeļus nomizoju un sagriezu kubiņos, sīpolu — plānās pusripiņās. Burkānu notīrīju un sarīvēju uz rupjās rīves. Pannā uz vidējas uguns sīpolus apmaisot apcepu augu eļļā zeltainus, tad pievienoju burkānus un, ik pa laikam apjaucot, cepu 8 — 10 minūtes, līdz burkāni mīksti. Pēc apmēram 20 minūtēm no vārīšanās sākuma zirņiem pievienoju kartupeļus un sacepto pannas saturu. Visu kopā vārīju vēl apmēram 15 minūtes uz nelielas uguns katlā bez vāka. Piekaisīju sāli un piparus, kā arī sasmalcinātus zaļumus. Kad zupa bija gatava, uzliku katlam vāku un atstāju uz minūtēm desmit, lai tā ievelkas.

Šādu virumu varam gan sasmalcināt ar rokas blendera palīdzību, lai iegūtu biezzupu, gan arī baudīt tāpat, šo darbību neveicot. Taču šoreiz no apaļas miežu karašas izveidoju “bļodiņu”. Maizītei nogriezu augšējo daļu jeb “vāciņu”, bet apakšējai daļai izdobu mīkstumu. Lai “trauciņš” būtu kraukšķīgāks un tik ātri neizmirktu, to vēl uz minūtēm 20 ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī apkaltēties. Pēc tam “bļodiņā” ielēju izvārīto zupu, pievienoju pannā apceptu kūpinātu gaļiņu un vēl pārkaisīju ar sasmalcinātiem svaigiem zaļumiem. Nemaz necerēju, ka tik labi garšos!

Brigitas Skaistkalnes teksts un foto

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.