Nepieciešams:
0,5 kilogrami plūmju, 125 grami sviesta, 75 grami cukura, vaniļas cukurs garšai, 2 olas, 175 grami miltu, 75 grami kartupeļu cietes, tējkarote cepamā pulvera, 100 mililitru piena, 150 gramu pūdercukura, konfektes “Gotiņa” (pēc izvēles).
Kurš ir teicis, ka plūmju pīrāgu var izcept tikai rudenī? Veikalos gan pat ziemā piedāvājumā tās esmu redzējusi, taču šoreiz izmantoju pašas konservētās un labi aizmirstās plūmju pusītes no puslitra tilpuma burciņas. Tad tās atlika tikai sagriezt gabaliņos, pat kauliņi vairs nebija jāizņem.
Mīkstu sviestu, pakāpeniski piekaisot cukuru un vaniļas cukuru, saputoju. Pa vienai, turpinot putot, pievienoju olas.
Miltus, cieti un cepamo pulveri piesijāju sviesta un olu masai. Apjaucu, pielēju pienu un samīcīju mīklu. Tai piemaisīju arī gabaliņos sagrieztās plūmes un sadrupinātas konfektes “Gotiņa”. Mīklu izlīdzināju ar cepamo papīru izklātā 24 centimetru diametra veidnē un cepu apmēram stundu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc 45 minūtēm veidni pārsedzu ar foliju. Gatavo pīrāgu mazliet padzesēju.
Glazūrai izmantoju gan tikai 100 gramu pūdercukura, to samaisīju ar 2 — 3 ēdamkarotēm ūdens viendabīgā masā un ar to pārsmērēju pīrāgu. Atstāju, lai glazūra pilnībā sacietē un veido plānu kraukšķīgu kārtiņu — tā piešķīra pīrāgam neatkārtojamu “rozīnīti”.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma