● 250 gramu ķirbja mīkstuma,
● 150 gramu svaigu vai saldētu
dzērveņu,
● 100 gramu cukura,
● 4 glāzes ūdens,
● vaniļas cukurs pēc garšas.
Tūlītējai lietošanai izvārīju gardu un veselīgu kompotu — tā dēvējam cukura sīrupā vārītus vai pasterizētus augļus un ogas. Ķirbja gabalu atbrīvoju no sēklām un nomizoju, pēc tam ar robainu nazi sagriezu kubiņos. Katliņā uzvārīju 3,5 glāzes ūdens, piekaisīju cukuru un vaniļas cukuru un maisīju, kamēr cukurs izkusis. Sīrupā liku ķirbja gabaliņus un vārīju, līdz tie kļuva mīksti.
Purva dzērvenes nomazgāju un sablendēju kopā ar pusi glāzes vārīta ūdens. Biezeni gan vēl izberzu caur sietiņu, lai atbrīvotos no mazajām sēkliņām. Tad ogu masu piejaucu sīrupā vārītajiem ķirbjiem, uzvārīju un uzreiz nocēlu katliņu no plīts. Nu sārtais un veselīgais kompots bija baudāms gan karsts, gan arī jau atdzisis. Ne par saldu, ne par skābu, pat ķirbja garša nebija jūtama.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma