Tūristu iecienītajā Ignalinas rajonā Lietuvā vēris durvis unikāls muzejrestorāns, kas veltīts pazīstamajam lietuviešu nacionālajam gardumam šakotim – īpašam keksam, kas tiek cepts zarota koka formā ar dobu vidu.
Muzejs, kas ierīkots Strigailišķu ciemā, aptuveni kilometru no Ignalinas, piedāvās visiem interesentiem iespēju ne vien pašiem nogaršot šo kulinārijas brīnumu, bet arī iepazīties ar autentisku tā cepšanas tehnoloģiju un iekārtām – krāsnīm, sviesta ķērnēm, mīklas mīcītājiem, vērot, kā tiek kults sviests, griezts veltnis ar mīklu un kā cepējas kūku cep atklātā krāsnī.
Kā par šo ieceri stāstījis sabiedrības “Romnesa” ģenerāldirektors Romualds Spulis, muzeja aizsākumi meklējami kulinārijas mantojuma saglabāšanas programmā, ko uzņēmums īsteno jau kopš 2006.gada. Sākumā cepšanas paraugdemonstrējumi rīkoti turpat restorāna nojumē, bet tas iespējams tikai siltajā gadalaikā, turklāt interese par šakoša cepšanu aizvien pieaug. Tagad, kad izdevies iekārtot visai pievilcīgu muzeju, tajā nebūšot kauns vest arī ārvalstu ciemiņus.
“Uzskatām, ka esam unikāli, kopjam tradīcijas,” viņš piebildis.
Kā pastāstījusi kompānijas mārketinga direktore Birute Daņiļevičiene, jaunajā muzejrestorānā ģimenes ar bērniem, skolnieku grupas un tūristi varēs noklausīties stāstu par šakoša vēsturi un vērot visu tā tapšanas procesu, iesaistoties tajā arī paši – lejot mīklu uz īpaša veltņa un griežot to.
Sabiedrība “Romnesa”, kas pastāv no 1997.gada, savu darbību sāka ar maizes un dažādu kulinārijas izstrādājumu cepšanu, bet vēlāk pievērsās aī šakošiem. Pašlaik tā savus ražojumus eksportē uz dažādām pasaules valstīm. No 2005.gada “Romnesa” ir Eiropas kulinārijas mantojuma tīkla Aukštaitijas reģiona locekle.
No sešiem desmitiem zināmo šakoša recepšu uzņēmums izmanto divas Lietuvā iecienītākās, cepot tradicionālo un trauslo šakoti, bet spēj gatavot arī šakoša analogus, kādi tiek cepti Vācijā, Polijā, Zviedrijā, Ungārijā un Japānā.
“Romnesas” cepēji turklāt jau paspējuši iekļūt Lietuvas rekordu grāmatā kā augstākā šakoša autori – 2007.gadā viņi izcepuši 1,80 metru augstu cepumu, kas svēra 50 kilogramus. Tiesa, šo rekordu iecerēts pārspēt, par godu muzejrestorāna atklāšanai izcepot 2,30 metrus augstu šakoti.