
Aizvadītās nedēļas nogalē īpašs Ziemassvētku tuvums bija jaušams Radošajā mājā Koknesē — tā bija piparkūku smaržu ieskauta. Te notika šā kāruma cepšanas meistarklase pēc sentēvu metodes.
Gan pieredzējuši, gan jauni
Pērn vietējo amatnieku Ziemassvētku tirdziņā biedrības “Baltaine” stendā ķertin izķēra pēc sentēvu metodes ceptās piparkūkas. Šogad biedrība gardēžiem piedāvāja vienreizēju iespēju — doties uz meistarklasi Radošajā mājā un pieredzējušu saimnieču vadībā izcept piparkūkas pašiem. Līdzi bija jāpaņem tikai sava mīkla. Bija gan pieredzes bagāti piparkūku cepēji, gan jauni, bet centīgi mācekļi. Iesācējiem bailes un mulsumu palīdzēja pārvarēt pieredzes bagātā gardu lietu radītāja Elga Grigāne ar ne mazāk pieredzējušajām un sirsnīgajām saimniecēm Lidiju Kraukli, Mārīti Gražuli, Rainu Līcīti un Guntu Bergmani.
Ideja no Mālpils
Kāda ir galvenā atšķirība sentēvu metodei no mūsdienu ierastajām piparkūku formiņām? Piparkūku cepšanai tiek izmantotas koka formas. Tās ir īpašas, jo attēlo ne tikai formas siluetu, bet arī reljefu. Ideja par piparkūku cepšanu pēc sentēvu metodes līdz “Baltainei” nokļuva, pateicoties tās vadītājas Ingunas Žogotas iniciatīvai. Pirms pāris gadiem te notika “Baložu mājas” (tā ir amatnieku darbnīca Mālpilī), kurā saimnieko restauratore Sarmīte Balode un kokgriezējs Jānis Balodis, rīkotā meistarklase. Toreiz Jānis līdzi bija paņēmis lielu skaitu paša darinātu koka formu. To darināšanā un piparkūku cepšanā abiem ir vairāk nekā desmit gadu pieredze. Šajā laikā izgatavots ļoti daudz dažādu piparkūku formu, no kurām dažas atgādina mazas glezniņas. “Baltaines” un Elgas īpašumā ir pūcītes, cimdiņa, saulītes un Austras koka formiņas. Protams, mūsdienās piparkūku cepšanas metode koka formiņās ir diezgan reta, viens no iemesliem varētu būt formiņu dārdzība, jo to vērtība ir mērāma vairākos desmitos eiro. Arī cepšana ir sarežģītāka, toties interesantāka.
Konkurents nākotnē
Tie, kas pirmo reizi ieraudzīja formiņas, domāja, ka pietiek, ja tajā iepilda mīklu un tad to liek krāsnī. Taču process ir darbietilpīgāks. Mīklu ieliek formiņā, to ar pirkstiem izlīdzina pa figūru, pēc tam uzliek virsū cepampapīra gabaliņu, nedaudz izrullē, tad uzmanīgi to “noloba” no formiņas, apgriež liekās maliņas un krāsnī iekšā! Varbūt sākumā izklausās sarežģīti, bet ar viesmīlīgo saimnieču palīdzību itin ātri visi apguva piparkūku gatavošanas praksi. Citam tas padevās lēnāk, citam ātrāk. To, ka tā nav nekāda sarežģīta lieta, var apliecināt arī 4.b klases skolēns Jānis Lazdāns. Iespējams, pēc kādiem desmit gadiem viņš būs nopietns konkurents Latvijas atzītākajiem pavāriem vai kulināriem. Jānis pastāstīja, ka viņš apmeklējot visas meistarklases, ko rīko “Baltaine”. Īpaši viņam patīkot tās, kuras saistītas ar ēst gatavošanu un zīmēšanu.
Lai ir ko grauzt!
Elga Grigāne līdzi bija paņēmusi kaudzi dažādu formiņu, arī tādas, kuras nākušas mantojumā no vecāsmammas. Viņa pastāstīja, ka cepot piparkūkas gan no pašu gatavotas, gan veikalā pirktas mīklas. Galvenā atšķirība Elgas gatavotajai mīklai no veikala mīklas ir tā, ka viņa tai izmanto cūku taukus un rudzu miltus. Tā darījusi viņas vecmamma. Kad vaicāju, kādas formas piparkūkas parasti Elga cep, viņa atbild: “Protams, lielākas, lai ir kārtīgi ko grauzt!”. Todien saimnieces cepa arī piparkūkas vietējam Ziemassvētku tirdziņam, kas bija nākamajā dienā. Viņas ļoti slavēja Iršu zemnieku saimniecības “Zemītes” mīklu.
Īstā svētku sajūta
Iršu saimnieču gatavoto mīklu piparkūku cepšanā izmanto arī viena no aktīvākajām “Baltaines” pārstāvēm Lidija Kraukle. Viņa pastāstīja, ka agrāk arī pati gatavojusi mīklu, bet nu “nav jau tās gribēšanas un spēka, tas ir arī ļoti darbietilpīgs process”. Lidija piebilst: “Ziemassvētku un mājas garša jau rodas no tā, ko paši gatavo, no kopības sajūtas!” Lidijai ir divi mazbērni un divi mazmazbērni. Visi viņu sauc par vecmammu. Kad tuvojas Ziemassvētki, viņiem ir viens jautājums: “Vecmamm, vai garšīgos pīrādziņus uzcepsi?” Un tie Lidijai jācep ļoti daudz, jo Ziemassvētkos visi pulcējas kopā pie meitas, kura dzīvo turpat netālu. Un tā ir visīstākā svētku sajūta — būt visiem kopā!









