Svētdiena, 28. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+1° C, vējš 2.24 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Paša alutiņš bez miežiem

Valles pagasta “Andriņos” saimnieko Jānis Stikuts. Viņš alus kausu tukšo ne tikai Līgo vakarā, bet arī ikdienā — karstā laikā tas lieliski veldzē slāpes.

Valles pagasta “Andriņos” saimnieko Jānis Stikuts. Viņš alus kausu tukšo ne tikai Līgo vakarā, bet arī ikdienā — karstā laikā tas lieliski veldzē slāpes. Veikalā pirktais alus salīdzinoši ir dārgs, tāpēc Stikuta kungs miestiņu brūvē pats.
— Ar alus brūvēšanu sāku nodarboties pirms pieciem gadiem, — saka Jānis Stikuts. — Lai šo dzērienu pagatavotu no miežiem, vajag daudz piederumu, arī pats process ir visai sarežģīts, tāpēc sākumā izmēģināju firmas “Mājas alus” piedāvātās izejvielas — iesala koncentrātu, apiņu ekstraktu, alus raugu. Vajadzēja tikai visu sajaukt un raudzēt. 20 litru šāda alus izmaksā divarpus latus. Laika gaitā mainījās šo produktu izplatītāji, un arī šis alus kļuva ievērojami dārgāks. Pie tam izejvielu komplektu var nopirkt tikai Rīgā. Nolēmu izmēģināt alus brūvēšanu no produktiem, kuri nopērkami gandrīz katrā lauku veikalā.
Vajag divas puslitra burciņas iesala ekstrakta. Parasti izvēlos firmas “KOK” ražojumus. Ņemu aptuveni kilogramu cukura, 10 gramu sausā rauga, izžāvētus apiņus un ap 20 litru ūdens. Iesala ekstraktu iejauc ūdenī, pievieno raugu, cukuru un apiņu novārījumu. Ja vēlas tumšāku alu, daļu vai pat visu cukuru sagrauzdē. Jo stiprāk cukuru sagrauzdē, jo alus būs tumšāks. Apiņu novārījumam vajag ap 100 gramu apiņu, aplietus ar ūdeni, tos uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un atstāj stundu ievilkties. Tad nokāš un iegūto šķidrumu izmanto alus brūvēšanai. Ja apiņu nav, var izmantot arī aptiekās nopērkamā Islandes ķērpja novārījumu, tikai ķērpju drogu vajag nedaudz mazāk nekā apiņu.
Kad visas sastāvdaļas sajauktas un iepildītas traukā, to noslēdz un iekārto gāzes novadīšanas caurulīti, līdzīgi kā raudzējot vīnu. Pēc nedēļas alus ir norūdzis. To nokāš un pilda pudelēs — parasti tukšās alus vai limonādes plastmasas pudelēs, kuras var labi aizkorķēt. Uz katru litru pievieno vēl piecus gramus cukura. Pēc nedēļas uz katru litru var vēl piebērt septiņus astoņus gramus cukura. Alus ir gatavs vēl pēc nedēļas. Tas ir gāzēts un dzirkstošs, arī gana stiprs.
Šādu alu gatavoju ne tikai svētkiem, bet arī ikdienai. Tas labi garšo pie pusdienām vai karstā laikā veldzē slāpes.
Ir cilvēki, kuri nedrīkst dzert alkoholiskos dzērienus — jāstūrē auto vai ir veselības problēmas. Kaut ko garšīgu vēlas arī bērni. Tāpēc man ir arī sava dzirkstošā kvasa recepte.
Arī šo dzērienu var pagatavot no koncentrāta. Ja kvasa koncentrātu iejauks ūdenī, kā to paredz recepte, dzēriens būs lietojams, taču nebūs dzirkstošs. Tāpēc pieciem litriem šāda kvasa vajag pievienot piecus gramus sausā rauga. Šādi uzlabotam dzērienam pāris dienu jārūgst. Tas būs dzirkstošs un labi garšos ar sieru.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.