Medicīnas darbinieki Lieldienās aicina iedzīvotājus uzturā nelietot pārmērīgi daudz pārtikas produktu, kā arī nerīkot olu ēšanas sacensības, īpaši, ja pirms tam ievērots gavēnis.
Medicīnas darbinieki Lieldienās aicina iedzīvotājus uzturā nelietot pārmērīgi daudz pārtikas produktu, kā arī nerīkot olu ēšanas sacensības, īpaši, ja pirms tam ievērots gavēnis.
“Ir bijuši gadījumi, ka cilvēki sacenšas olu ēšanā, un rezultātā ir nopietni zarnu darbības traucējumi,” sacīja Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics, piebilstot, ka reizēm cilvēks šādās sacensībās mēģina apēst vairākus desmitus olu.
“Īpaši uzmanīgiem jābūt tiem cilvēkiem, kuri pirms Lieldienām ievērojuši gavēni, jo viņiem daudz vieglāk var rasties zarnu darbības traucējumi,” sacīja ārsts. Bieži cilvēki pēc gavēņa cenšas apēst iespējami vairāk dažādu svētku našķu, tostarp arī olu, kas ir samērā smags ēdiens.
Šics sacīja, ka uzmanīgiem jābūt, rīkojot izbraukumus dabā, jo ik gadu cilvēki šādi gūst dažādu pakāpju apdegumus. “Svētku svinētāji ir laimes pārņemti — laukā spīd saule, ugunskurā cepas desiņas, turklāt vēl lieto alkoholiskos dzērienus, un rezultātā svētki beidzas slimnīcā,” viņš klāstīja.
Parasti cilvēki mazāk traumu gūst tādās Lieldienās, kad ir vēss vai mitrs laiks, savukārt siltās un saulainās Lieldienās svinētāji krietni biežāk pārēdas un savainojas.
TVNET