Arī no tik pierastajiem kartupeļiem var pagatavot neierastākus ēdienus — uzskata aizkraukliete Līga Smalkā.
Arī no tik pierastajiem kartupeļiem var pagatavot neierastākus ēdienus — uzskata aizkraukliete Līga Smalkā.
Kartupeļu zupa ar žāvētu krūtiņu (apmēram četrām porcijām)
0,5 kg mizotu kartupeļu, sīpols, 100—150 g žāvētas krūtiņas, 1,5 litri vistas buljona (var izmantot kubiņus), 200 ml saldā krējuma, sāls, pipari, muskatrieksts, zaļumi, divas šķēles baltmaizes un divas ēdamkarotes sviesta.
Kartupeļus un žāvēto gaļu sagriež kubiņos. Apcep gaļu un sasmalcinātu sīpolu. Pievieno sagrieztos kartupeļus un buljonu, vāra apmēram pusstundu. Pievieno saldo krējumu un uzvāra. Zupa ir gatava. Pēc garšas pievieno sāli, piparus un muskatriekstu.
Pasniedzot zupu, pārkaisa ar baltmaizes grauzdiņiem (baltmaizi sagriež kubiņos un apcep uz pannas sviestā) un zaļumiem.
Kartupeļu bumbiņas ar sēnēm
Seši vidēja lieluma kartupeļi, 200 g svaigu sēņu, sīpols, ēdamkarote miltu, četras ēdamkarotes eļļas, ēdamkarote sviesta. Kubiņš sēņu buljona, sāls, pipari pēc garšas.
Pannā izkausē sviestu, apcep smalki sagrieztas sēnes un sīpolu, nedaudz sāla un piparo.
Kartupeļus sarīvē uz smalkās rīves un nospiež sulu, tai ļauj nostāvēties, radušos cieti pievieno kartupeļu masai un rūpīgi samaisa. No masas uz plaukstas izveido nelielus plācenīšus, vidū pilda saceptās sēnes un izveido bumbiņas, kuras apvārta miltos. Sagatavo 0,5 l sēņu buljona. Uz pannas eļļā apcep kartupeļu bumbiņas līdz zeltainai garoziņai. Apceptās bumbiņas liek cepeštraukā, pārlej ar karstu sēņu buljonu un sautē pusstundu karstā cepeškrāsnī.