Darbojoties ar modernām virtuves ierīcēm, ēdiena un dažādu konservu gatavošana vairs nav nogurdinošs un darbietilpīgs process. Daudz ātrāk visu paveikt palīdz suluspiedes, blenderi jeb mikseri un virtuves kombaini.
Darbojoties ar modernām virtuves ierīcēm, ēdiena un dažādu konservu gatavošana vairs nav nogurdinošs un darbietilpīgs process. Daudz ātrāk visu paveikt palīdz suluspiedes, blenderi jeb mikseri un virtuves kombaini.
Diētas speciālisti iesaka ikdienā dzert augļu un dārzeņu sulas. Taču rīvēt, piemēram, burkānus un spiest no tiem sulu ir ļoti ilgs un arī smags darbs. Arī tik iecienīto apelsīnu sulu ar rokām izspiest ir sarežģīti. Bieži kartupeļu pankūkas paliek tikai sapnis, jo slinkums kartupeļus rīvēt ar rokām. Ziemai negatavojam salātus, jo nav laika smalcināt dārzeņus. Taču veikali pilni dažādām ierīcēm, kuras šo darbu krietni atvieglo.
Ir divu veidu suluspiedes — cietajiem dārzeņiem un augļiem un citrusaugļiem. Atkarībā no funkciju daudzveidības un ražotājfirmas tās maksā no 15 līdz pat 100 latiem. Burkāniem, bietēm, āboliem, ogām jāpērk viena spiede, apelsīniem, citroniem, greipfrūtiem — cita. Ļoti parocīga ir suluspiede kopā ar blenderi jeb mikseri par 30—40 latiem. Tādā var ērti izspiest, piemēram, apelsīnu sulu un tajā pašā traukā, pievienojot saldējumu, pienu un sasmalcinātus augļus, pagatavot kokteili.
Arī blenderus dala divās grupās. Vieni ir ar pamatni, uz kuras var uzlikt speciālu krūzi, otri ir vienkāršāki — rokās turami, bez pamatnes, ar vai bez krūzes. Mikseri ar pamatni ir daudz ērtāki, tiem apakšā piestiprināti “piesūcekņi”, kuri procesa laikā ierīci noturēs uz galda.
Mūsdienās varam aizmirst arī nogurdinošo gaļas malšanu ar roku griežamajā mehāniskajā mašīnā. Veikalos var iegādāties elektriskās gaļas maļamās mašīnas. Tās mēdz būt ar divu veidu sietiņiem, kas ļauj iegūt rupjāka un smalkāka maluma gaļu. Nopērkama arī gaļas maļamā mašīna kopā ar kartupeļu un dārzeņu rīvi, kura tos sasmalcina, sagriež vai sašķēlē. Komplektā ir arī ierīce, ar kuras palīdzību var veidot tējas cepumus. Labākām ierīcēm klāt ir vēl suluspiede. Tāda iekārta maksā no 45 līdz 80 latiem. Cena atkarīga no sastāvdaļu materiāla un funkcijām.
Visērtākā ierīce virtuvē ir universālais kombains, kurš dara visu. Tā cena ir no 35 līdz 160 latiem. Ar šāda kombaina palīdzību var izspiest sulu, sarīvēt, sasmalcināt vai sašķēlēt dārzeņus, sagriezt kartupeļus frī gatavošanai, klāt ir mikseris, mīklas mīcītājs, kartupeļu rīve. Dārgākam kombainam ir arī lielāka jauda, līdz ar to vienā reizē var ātrāk pagatavot lielāku daudzumu izejvielu. Šīm ierīcēm gan piemīt neliels trūkums. Lai izspiestu glāzi sulas, pēc tam vairāk laika būs jātērē kombaina detaļu tīrīšanai, nekā šim mērķim izmantojot speciālu suluspiedi.
Pirms pāris gadiem pirktu virtuves kombainu īpašnieki jutās vīlušies, kad konstatēja, ka kartupeļus sarīvē ne tā, kā esam raduši rīvēt pankūkām. Iznāca sīki salmiņi. Pēdējā laikā kombaini aprīkoti ar tādu kartupeļu rīvi, kura sarīvē tupeņus latviešu kartupeļu pankūkām ierastā masā.
Svarīgākais, pērkot dažādas virtuves ierīces, noskaidrot, kādam mērķim tās nepieciešamas. Protams, arī tas, cik varat atļauties maksāt. Tā kā mūsdienās iespējams izmantot līzinga kompāniju pakalpojumus, arī strādnieks var atļauties nopirkt dārgāku ierīci.