Piektdiena, 26. decembris
Dainuvīte, Gija, Megija
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, Z vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Degustē “Daugavas” sierus un meklē jaunus pavārus

Slavenais pavārs Mārtiņš Rītiņš un Siera kluba valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova apmeklēja daudznozaru kompānijas “Daugava” piena pārstrādes cehu un Vecbebru profesionālo vidusskolu.

Slavenais pavārs Mārtiņš Rītiņš un Siera kluba valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova apmeklēja daudznozaru kompānijas “Daugava” piena pārstrādes cehu un Vecbebru profesionālo vidusskolu. Viņi iepazina siera ražotni un meklēja jaunus talantīgus pavārus.
Sadarbībā ar Siera klubu, kura mērķis ir popularizēt šo pasaulē iecienīto produktu, Mārtiņš Rītiņš dodas uz rajoniem ar mācību iestādēm pavāra profesijas iegūšanai un piena pārstrādes uzņēmumiem, kas ražo sieru. Mārtiņš Rītiņš un Vanda Davidanova jau viesojušies Smiltenē, plāno doties uz Madonu, Daugavpili, Kuldīgas rajona Skrundu.
Apvieno lietderīgo ar patīkamo
Mārtiņš Rītiņš stāsta:
— Šādos izbraukumos dodos ar domu iepazīt ražotnes, kurās gatavo ekoloģiski tīrus produktus, kādus praktiski nav iespējams iegūt lielražotnēs, tikai tādos mazos uzņēmumos kā “Daugava”. Cenšos apmeklēt ikvienu saimniecību, no kuras restorānam iepērkam produktus. Pagaidām gan no “Daugavas” siera “Vincentā” neko neesam gatavojuši, taču nekad nesaku “nekad”. Otrs mērķis ir atrast jaunus talantīgus pavārus, jo labu šīs profesijas pārstāvju Latvijā trūkst. Restorānā bieži praksē ierodas jaunieši, tomēr retais kļūst par lielisku sava amata meistaru. Vislabākie pavāri izdodas no jauniešiem, kuri paši mani sameklē un jautā, vai nevar strādāt pie manis un mācīties.
Arī izrauties no ierastās vides ir ļoti patīkami un lietderīgi. Ja no katra šāda brauciena pārvedu kaut vienu jauniegūtu atziņu, recepti vai ko citu, tas bijis ļoti vērtīgs.
Mājās ved saldskābmaizes mīklu
Izstaigājis uzņēmuma “Daugava” piena pārstrādes cehu un maizes ceptuvi, pavārs sīki iztaujāja pavadoņus par katru procesu, labprāt nogaršoja visu piedāvāto — dažādas siera šķirnes un konditorejas izstrādājumus. “Vincentā” pavāri paši cep maizi, tāpēc Mārtiņš Rītiņš īpašu uzmanību pievērsa tieši maizes cepšanai. Promejot viņš palūdza pāris kilogramu saldskābmaizes mīklas, lai arī “Vincentā” pamēģinātu izcept šādu maizīti.
Dāvina kalendārus
Ceļā uz Vecbebru profesionālo vidusskolu Mārtiņš Rītiņš un Vanda Davidanova iegriezās Aizkraukles pilsētas sākumskolā, kuras audzēkņi piedalījās Siera kluba rīkotajā zīmējumu konkursā “Siera ceļš”. Saņemts vairāk nekā 500 zīmējumu no visas Latvijas, drīzumā labākos darbus varēs aplūkot izstādē Zemkopības ministrijā.
Davidanovas kundze pateicībā par piedalīšanos konkursā skolotājām un bērniem dāvināja Siera kalendāru, kurā minēti arī Aizkraukles rajona siera ražotāji.
Palīgi kautrējas
Vecbebru profesionālajā vidusskolā Mārtiņš Rītiņš sniedza paraugstundu ēdienu gatavošanā, izmantojot tieši “Daugavā” ražoto sieru. Īsā laikā tapa omlete ar sieru un zaļumiem, kā arī ravioli, pildīti gliemežiem, sieru un garšaugu sviestu. Ēdienu gatavošanā “Vincenta” šefpavāram palīdzēja Ilze Liepiņa. Viņa ir no Pilskalnes, pirms gada beigusi Vecbebru profesionālo vidusskolu un pēc prakses “Vincentā” turpina tur strādāt. Vidusskolas direktors Jānis Bakmanis ar lepnumu stāsta, ka viņa vadītās mācību iestādes audzēkņus regulāri pieņem praksē “Vincentā”. Taču, kad Mārtiņš Rītiņš aicināja topošos pavārus palīgā gatavot ēdienu, atsaucības nebija.
Bagātīgs uzkodu galds
Vēlāk atklājās, ka jaunie pavāri krietni pastrādājuši jau iepriekš. Skolas degustāciju zālē bija sagatavots bagātīgi klāts galds. Piedāvāja vismaz desmit veidu sāļas un saldas uzkodas, kas gatavotas no “Daugavas” siera. Katram ēdienam bija pievienota arī recepte. Mārtiņš Rītiņš uzkodas novērtēja ļoti atzinīgi, bet Davidanovas kundze aizveda līdzi receptes, jo, iespējams, nākotnē taps grāmata ar siera ēdienu receptēm.
***
Fakts.
Latvijā ražo vairāk nekā 50 šķirņu sieru. Daudznozaru kompānija “Daugava” siera šķirņu daudzveidības ziņā Latvijā ir otrajā vietā. Te gatavo 17 veidu sieru.
Pagājušajā gadā Latvijā viens cilvēks apēdis vidēji 5,9 kilogramus siera, tas ir par 1,8 kilogramiem vairāk nekā 2002. gadā. Tomēr tas ir vismaz piecas reizes mazāk nekā Francijā un citās Eiropas valstīs.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.