Kartupeļi ātrāk izvārās un ir garšīgāk, ja ūdenim pievieno gabaliņu sviesta vai margarīna.
* Kartupeļi ātrāk izvārās un ir garšīgāk, ja ūdenim pievieno gabaliņu sviesta vai margarīna.
* Kartupeļus vajag vārīt ar visu mizu, tā vitamīni saglabājas labāk nekā vārot mizotus un sagrieztus kartupeļus. * Ar mizu vārītus kartupeļus vieglāk notīrīt, ja tos pēc vārīšanas aplej ar aukstu ūdeni.
* Kartupeļi ātrāk izcepas un ir garšīgāki, ja tos pirms cepšanas aplej ar karstu ūdeni un ļauj nožūt.
* Kartupeļus cep uz stipri sakarsētas pannas, bet sāli ber tikai tad, kad šķēlītes apbrūnējušas no abām pusēm. Ja kartupeļus sāla pirms garoziņas izveidošanās, no tiem iztek sula, sajaucas ar taukiem, šķēlītes zaudē formu, krāsu un garšu.
* Kartupeļi “mundierī” nepārvārīsies, ja ūdenim pievienosiet dažus etiķa pilienus. Tāpat var saglabāt arī jau nomizotus kartupeļus.
* Ja vēlaties cept kartupeļus “mundierī”, tos jānotīra un jāsagriež pusstundu iepriekš. Sakarsētajā eļļā nedaudz apkaltušās maliņas kļūs kraukšķīgas.
***
* Jumtu sūnu iznīcina, ja to aplaista ar kaļķūdens un mazliet dzelzs vitriola maisījumu.
* Ziemas malku, kura ir izturīgāka un vērtīgāka, var atšķirt no pavasara malkas, ja pagales šķērsgriezumam uztriepj nedaudz joda. Ziemā cirstā malka nokrāsojas violeta, bet pavasarī cirstā — tikai mazliet tumša.
* Zāģējot mīkstu malku (egles, priedes utt.), lietpratējs zāģi ierīvē ar eļļu var ar nesālītu cūkas ādu, zāģējot cietu malku (ozola, alkšņa, bērza) — ar petroleju.
* Apbrīnojami labs deglis uguns iekuršanai ir izkaltēta citrona vai apelsīna miza.
* Sāls sālstrauciņos nekļūst mitra, ja tajos ieliek dažus rīsa graudiņus.
* Lai “apstādinātu” plaisu plānā finiera loksnē, stiklā, dēlī, plaisas galos uzmanīgi jāizurbj nelieli caurumi.