Spāņu zinātnieki brīdina, ka dārzeņi sagatavošanas laikā mikroviļņu krāsnī zaudē visas labās barojošās īpašības.
Spāņu zinātnieki brīdina, ka dārzeņi sagatavošanas laikā mikroviļņu krāsnī zaudē visas labās barojošās īpašības.
Piemēram, ar ārstnieciskajām īpašībām slavenie brokoļi pēc piecu minūšu gatavošanas šajā krāsnī zaudēja 97 procentus sava galvenā antioksīda, kas cīnās ar sirds slimībām un vēzi. Izņemti no krāsns, kāposti kļuva absolūti nevērtīgi.
Toties tvaikos gatavoti kāposti zaudēja tikai 11 procentu derīgo vielu, vārot kā parasti — 81 procentu. Tieši tāpat mikroviļņu krāsnī zūd arī citi dzīvībai svarīgi komponenti — pilnībā zūd C vitamīns. Daži eksperti jau paziņojuši, ka mikroviļņu krāšņu izplatīšana radījusi nelabojamu kaitējumu iedzīvotāju veselībai, palielinot cilvēku skaitu ar slimu sirdi. Lielbritānijā vien 80 procentu ģimeņu pašlaik gatavo ēdienu mikroviļņu krāsnīs. Toties Itālijā tās izmanto tikai 27 procenti cilvēku.
Līdzīgus rezultātus ieguvuši arī somu zinātnieki.