Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Vītolu fonda administrētās stipendijas piešķirtas 26 Aizkraukles novada jauniešiem

Daļa no 2024./2025. studiju gada stipendiātiem līgumu parakstīšanas dienā. Foto no Vītolu fonda

Jau 22 gadus Vītolu fonds ir bijis svarīgs atbalsts daudzu Latvijas jauniešu izglītības sekmēšanā. Pateicoties vairāk nekā 372 ziedotājiem no Latvijas, Amerikas Savienotajām valstīm, Austrālijas, Kanādas, Lielbritānijas, Venecuēlas, Horvātijas un Zviedrijas, jauno mācību gadu Latvijas augstskolās uzsāka 840 studenti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gada laikā stipendijās plānots izmaksāt 2 miljonus eiro. Aiz katra ziedotāja dibinātās stipendijas ir dzīvesstāsts, kas kalpo par pamudinājumu jauniešiem tiekties uz panākumiem, nākotnē veicinot mūsu valsts izaugsmi.

Kopš fonda dibināšanas, ir izveidota cieša sadarbība ar Rīgas Stradiņa universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti, RTU Liepāja, Latvijas Universitāti, Vidzemes Augstskolu, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti, Latvijas Kultūras akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, Rīgas Ekonomikas augstskolu, Ventspils Augstskolu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, Daugavpils Universitāti, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Rīgas Biznesa skolu, Banku Augstskolu u.c. Vītolu fonda darbības laikā izskoloti vairāk nekā 5000 studenti.

2024./2025. mācību gadā ziedotāju stipendijas no Aizkraukles novada saņem 26 jaunieši:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Alise Krūmiņa (Arhitekta Egila Taņņa un Ingrīdas Tannes piemiņas stipendija), Evija Mārtiņa (Elmāra Freiberga piemiņas stipendija), Aiga Podniece (Jūlija Ādolfa Toma piemiņas stipendija), Keita Kristiāna Brūniņa (Māra Siliņa piemiņas stipendija), Raivo Sprostiņš (Neretas novada uzņēmēju stipendija), Laura Zīmele (Viļa un Martas Vītolu stipendija), Marta Ragele (Irmas Beņķes un Laimas Lindiņas piemiņas stipendija), Marta Liedskalniņa (Saginavas Latviešu kluba stipendija), Paula Skadiņa, Vendija Kokare un Madlēna Keiša (Viļņa Plūmes piemiņas stipendija), Evelīna Paula Ķerķe (Daumanta un Birutas Heisteru piemiņas stipendija), Evija Dzene (Jāņa un Annas Marijas Eglītes piemiņas stipendija), Ralfs Šteinfelds (Saules stipendija), Terēze Barkāne (Draugu stipendija), Mikus Sandis Matusevičs (SIA “Kokpārstrāde 98” stipendija), Una Gadzāne (Oskara un Irenes Dumpju piemiņas stipendija), Anna Baiba Bidiņa un Amanda Anna Niedre (Jūlija Augusta un Dorotejas (dzim. Stankevičs) Asaru, Mārtiņa un Dzidras (dzim. Asaris) Ikvildu, Voldemāra un Ainas (dzim. Asares) Paegļu piemiņas stipendija), Sanija Petroviča (Zvejnieku ģimenes stipendija), Kalvis Kalniņš, Līva Marta Klibiķe, Elīna Lazdoviča, Evita Evelīna Malnača, Megija Tramdaka (Anonīmās Austrālijas ziedotājas piemiņas stipendija), Marta Kaķe (Gunāra Šterna piemiņas stipendija).

Vītolu fondā ir dibinātas īpašas stipendijas, kas ir atbalsts studentiem no Aizkraukles novada.

2011. gadā Plūmju ģimene – Sarmīte Plūme kopā ar bērniem Māri, Artūru un Baibu – dibināja stipendiju ilggadējā Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja Viļņa Plūmes (1944 – 2010) piemiņai. Ik gadu ziedotāja Sarmīte Plūme stipendijas sertifikātus topošajiem stipendiātiem pasniedz vidusskolas izlaidumā. Šogad Vecbebros Plūmju ģimene rīkoja salidojumu, kurā piedalījās visi izskolotie un sveiktas jaunās stipendiātes Vendija Kokare un Madlēna Keiša.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biruta Heistere ir bijusi ilggadēja Vītolu fonda atbalstītāja, kura stipendiātiem ir sniegusi ne tikai materiālu atbalstu, bet arī bezgala daudz sirsnības un mīlestības. Viņas draudzība ar fondu aizsākās 2005. gadā, dziļu sāpju brīdī, kad mūžībā devās viņas dzīvesbiedrs Daumants Heisters. Spēja dāvāt kaut ko citiem, kad pašai ir visgrūtāk, jau tobrīd liecināja par prasmi uz pasauli raudzīties citādāk kā pārējiem – gaišāk un cilvēkus mīlošāk. 2018. gadā Biruta Heistere devās mūžībā, atstājot testamentāro novēlējumu, kas turpinās Daumanta un Birutas Heisteru piemiņas stipendiju un būs atbalsts Birutas dzimtās puses Pļaviņu jauniešiem.

Godinot savus tuvos, stipendiju Neretas jauniešiem dibinājusi Beņķu ģimene. Juris un Selga Beņķi ir īsteni Latvijas patrioti, kas mīlestībā pret Jura mammu un māsu – Irmu Beņķi un Laimu Lindiņu, nolēma dibināt piemiņas stipendiju un dot cerību jauniem un apņēmīgiem studentiem. Lai arī Irmai un Laimai trimdas gadi aizvadīti Lielbritānijā un vēlāk Austrālijā, abām māsām ar Neretas pusi saistījās visskaistākās bērnības atmiņas, kad pie Susejas upes tika pavadītas jaunības vasaras.

Pateicoties ziedotājiem Kasparam Baltacim un Kasparam Ādamam, Vītolu fondā dibinātas stipendijas arī Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas audzēkņiem. Ik semestri svinīgā sarīkojumā ziedotāji piešķir Neretas novada uzņēmēju stipendijas sertifikātus un sveic savus stipendiātus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Savukārt Māra Siliņa piemiņas stipendija izveidota kā pateicība ilggadējam Pļaviņu vidusskolas ķīmijas skolotājam, kura prasmes, cilvēcība un mīlestība pret savu darbu palīdzējusi daudziem jo daudziem topošajiem absolventiem izvēlēties dzīves ceļu, kas tieši vai netieši saistīts ar ķīmijas zināšanām. Ziedotājs lēmis, ka stipendija tiks izmaksāta turpmākos 12 gadus vienam labākajam Pļaviņu vidusskolas audzēknim, īpaši uzsverot sasniegumus ķīmijā. Labvēlis vēlējies palikt anonīms.

“Nav svarīgi, cik daudz reizes notikums atkārtosies, mēs visu mērogosim pret to pirmo reizi, – uzvaras, vilšanās, priekus, sāpes, mīlestības un piedošanu. Skola ir kā sporta treniņš, kā straumēšanas vietnes pirmā mēneša izmēģinājums, kā melnraksta papīrs – pamats, ko nekad vairs neatkārtosi, bet kurš būtu noderīgs ikreiz, kad vajadzēs mēģināt no jauna,” savās pārdomās dalījies bijušais stipendiāts Dāvids Rubens. Lai šie vārdi mums visiem kalpo par iedvesmu turpmākajam darbam!

Nākamā pieteikšanās Vītolu fonda administrētajām stipendijām sāksies no 2025. gada 1. februāra līdz 1. martam. Plašāka informācija: www.vitolufonds.lv

Vītolu fonds

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.