Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Atklāj narkotiku ražotni

ĒKAI, kurā atklāta narkotiku ražotne, pēdējo gadu laikā vairakkārt nomainījies īpašnieks, līdz to iegādājušies ārzemnieki. Foto no LSM

Valsts policijas (VP) uzietā narkotiku ražotne Alūksnes pusē, Ziemera pagastā, ir lielākā sintētisko narkotisko vielu ražošanas laboratorija, kas līdz šim atklāta Latvijā. Kopumā ražotnē atrasta vairāk nekā tonna nelegālās vielas, kuras tirgus vērtība ir vismaz 400 miljoni eiro. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

VP priekšnieks Armands Ruks medijiem pastāstīja, ka izmeklēšanas operācija ilga vairāk nekā mēnesi, tajā iesaistīti plaši resursi, tostarp Eiropas Policijas birojs (Eiropols).

Izņemta pēdējos gados lielākā sintētisko narkotiku krava — vairāk nekā viena tonna gatavās produkcijas, 38 tūkstoši litru dažādu ķīmisko šķidrumu, kas paredzēti narkotisko vielu ražošanai, kā arī laboratorijas aprīkojums. Aizdomās par šī narkotiku rūpala uzturēšanu aizturēti astoņi starptautiskas noziedzīgas grupas dalībnieki, no kuriem sešiem ir piemērots drošības līdzeklis — apcietinājums. Aizturētie nav Latvijas valstspiederīgie. Personas ir vecumā no 24 līdz 35 gadiem, starp tām pieci ir Ukrainas valstspiederīgie, divi — Polijas, viens — Armēnijas valstspiederīgais. To, vai grupējumam ir saistība ar Latvijas valstspiederīgajiem, policijas pārstāvji nekomentēja. “Tas ir starptautisks grupējums. Laboratorija nav ilgstoši darbojusies Latvijas teritorijā. Tas ir viņu veids, kā viņi darbojas, ilgstoši neuzturoties vienā vietā,” stāstīja A. Ruks, konkrēti nekomentējot, cik ilgi tas darbojies Latvijā, taču norādīja, ka “tie nav gadi, tie ir mēneši”. Minēto apliecina arī otrdienas laikrakstā “Alūksnes un Malienas Ziņas” vēstītais, ka šo īpašumu Ziemera pagastā iepriekšējais īpašnieks pārdevis pērn.

Kriminālprocesuālās darbības notika vienlaikus vairākās Latvijas pilsētās, tostarp veiktas septiņas kratīšanas. A. Ruks teica, ka tas noticis vēl arī Latgales pusē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Narkotiskās vielas nebija paredzētas Latvijas tirgum, bet, iespējams, citām Eiropas valstīm, piemēram, Skandināvijai, Krievijai. Savukārt VP Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska skaidroja, ka atrastais klefedrons ir tā dēvētā “laimes narkotika”, ko cilvēki izmantojot diskotēkās. “Narkotika ir ļoti bīstama un spēcīgu atkarību radoša. Savukārt vielas ražošanas process arī ir ļoti bīstams, jo procesā tiek izmantotas indīgas vielas, tādēļ arī tiesībsargājošo institūciju darbinieki strādājuši spectērpos un ļoti uzmanīgi,” stāstīja P. Bauska. Vienlaikus aizvien turpinās ekspertīzes, lai noteiktu precīzu izņemto vielu svaru un sastāvu, tādēļ minētais konfiscēto vielu apjoms skaitļos noteikti pieaugs.

Laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Vai Dobeles pilsētas teritorijai jākļūst lielākai?

DOBELES PILSĒTAS ROBEŽAS iecerēts paplašināt. Sandras Leitānes foto

Dobeles novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā 2021.— 2045. gadam tika noteiktas vadlīnijas novada attīstības plānošanai, kas paredz izvērtēt pilsētas teritorijas paplašināšanu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tagad pašvaldībā sākta novada teritorijas plānojuma 1. redakcijas izstrāde. Jaunajā plānā iecerēts Dobeles pilsētas robežas paplašināt, pievienojot tai līdzās esošos Liepziedu un Ceriņu ciemus, kā arī apdzīvoto vietu Parūķis un teritoriju pie Tērvetes ielas vienas puses, kas pašreiz atrodas Auru pagastā. Dobeles novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Laila Šereiko skaidro, ka tās ir teritorijas, kas jau šobrīd iekļāvušās vai cieši piekļāvušās pilsētai un ir blīvi apdzīvotas. Iekļaujot šīs vietas Dobeles teritorijā, arī juridiski varētu pieaugt iedzīvotāju skaits, kas būtu ne vien potenciālie pilsētas iedzīvotāji, bet arī darbinieki vietējos uzņēmumos.

Laikraksts “Zemgales Ziņas”

Smiltenietis izcīna zeltu

LATVIJAS IZLASES PĀRSTĀVIS, Smiltenes novada mežsaimnieks Gatis Brencis (attēlā — ar Latvijas karogu) izcīnījis zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā kombinētās sagarumošanas disciplīnā un apstākļu sakritības dēļ saņēma to tieši savā dzimšanas dienā. 2. vietu ieguva igaunis Raivo Kivi, 3. austrietis Mihaels Ramsbahers. Pētera Radziņa foto

Dažāda mēroga kokgāzēju sacensībās daudzkārt titulētais Smiltenes novada mežsaimnieks Gatis Brencis, startējot Latvijas izlases sastāvā, izcīnījis savu pirmo zelta medaļu pasaules kokgāzēju čempionātā, kas septembra nogalē norisinājās Austrijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Čempionātā piedalījās vairāk nekā 100 pasaulē labākie kokgāzēji no 25 pasaules valstīm, sacenšoties piecās disciplīnās: koka gāšanā, ķēdes maiņā, kombinētajā sagarumošanā, precīzajā sagarumošanā un atzarošanā. Gatis Brencis uzvarēja kombinētās sagarumošanas disciplīnā, kurā sacensību dalībnieku uzdevums bija nozāģēt trīs līdz astoņus centimetrus biezas ripas. Tas ir sarežģīti, — ir jāzāģē līdz stumbra pusei sākumā no apakšas, pēc tam no augšas, precīzi savienojot abas griezuma vietas. Punkti tiek piešķirti, izvērtējot ātrumu, precizitāti, ripas biezumu un darba atbilstību drošības standartiem. Gatis Brencis uzdevumu paveica 24,7 sekundēs.

Šogad Latvijas komandu pasaules kokgāzēju čempionātā profesionāļu klasē pārstāvēja kokgāzēji Gatis Brencis, Anatolijs Seļivanovs un Pēteris Radziņš, junioru U24 klasē — Rūdolfs Mahts, dāmu klasē — Rēzija Bankaus. No viņiem pie medaļas tika Gatis Brencis. Viņš uzrādīja labu sniegumu arī precīzajā sagarumošanā, ierindojoties 7. vietā.

Latvijas komandas treneris bija Armands Lapiņš, tehnisko vadību nodrošināja pieredzes bagātais kokgāzējs, smiltenietis Gvido Ķepītis. Atsevišķās disciplīnās viņš bija arī starptautiskais novērotājs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Laikraksts “Ziemeļlatvija”

Nelikumīgi apglabā atkritumus

Foto: Publicitātes foto/VVD

Bauskas novada Bārbeles pagastā Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pieķēra personas, kas nelikumīgi apglabāja atkritumus kāda privātīpašuma teritorijā, ar atkritumiem piesārņojot aptuveni 3000 kvadrātmetru platību, informēja VVD pārstāve Aija Jalinska.

Notikuma vietā bija ekskavators un kravas automašīna, kā arī bedre, kurā bija redzami dažādi atkritumi, tostarp sadzīves atkritumi un elektrības vadi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Publicitātes foto/VVD

‘‘Nereti šādi atkritumu norakšanas gadījumi ir grūti atklājami un vēl jo sarežģītāka ir atbildīgo personu noskaidrošana. Šajā gadījumā liela nozīme bija pašvaldības policijas ātrai reakcijai — policija, pamanījusi aizdomīgas darbības ar ekskavatoru kādā privātīpašumā, braucot garām, nekavējoties iejaucās, traktora vadītājs sāka bēgt, taču pārkāpumā iesaistītās personas īslaicīgi aizturētas un, pateicoties policijas darbam, VVD bija iespēja saņemt iesaistīto personu paskaidrojumus tālākai situācijas izskatīšanai,” par notikušo stāsta VVD Dienvidrietumu reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis.

VVD sācis trīs administratīvās lietvedības pret atkritumu īpašnieku, zemes īpašnieku un nelikumīgo darbību veicēju.

Laikraksts “Bauskas Dzīve”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild laikraksti “Staburags”, “Zemgales Ziņas”, “Bauskas Dzīve”, “Ziemeļlatvija”, “Dzirkstele” un “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.