Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

No iedvesmas līdz cīņai ar sevi. Piedzīvojums Lielā lāča takā Somijā

Šķiet, tas bija 2023. gada rudenī, kad kāds paziņa stāstīja par Lielo lāča taku Somijā. Esot to kopā ar draugiem izgājis. No Latvijas līdz Rukai, vietai Somijā, kur taka finišē, braucis busiņā kopā ar draugiem. Kopumā šo piedzīvojumu viņš raksturoja kā aizraujošu, samērā vieglu. Stāstījums iedvesmoja. Pēc pāris mēnešiem kopā ar draudzeni sākām nopietni domāt, ka arī mums jāizbauda šis ceļojums.

Kāpēc viņi raud?

Vairākas nedēļas, varbūt pat mēneši pagāja, pētot internetā labāko veidu, kā nokļūt Rukā. Izskatījām iespēju visu 1200 kilometru garo ceļu braukt ar savu mašīnu, bet nolēmām, ka labāk iztērēt vairāk naudas lidojot, toties pārgājienu sākt ar skaidru galvu un spēka pilniem. No Rīgas lidojām līdz Helsinkiem, tālāk ar otru lidmašīnu līdz Rukai. Vienam cilvēkam ceļš turp un atpakaļ izmaksāja ap 350 eiro.

Internetā atrodami dažādi apraksti un video par to, kas ir Lielā lāča taka, somiski Karhunkierros. (Karhun — tulkojumā no somu valodas nozīmē “lācis”, kierros — “aplis”). Nepretendēju uz visdetalizētāko un pilnīgāko stāstu par šo taku. Šī ir tikai mana personīgā pieredze, sajūtas un pārdomas.

Esmu dzirdējis dažādas atsauksmes par 82 kilometru garo ceļojumu Somijas mežos, netālu no polārā loka. Vieni saka, ka tā ir tikai viegla pastaiga. Citi šo ceļojumu atceras kā cīņu ar odiem. Vēl dzirdēts, ka takas beigās ceļotāji raud. Gribējās zināt — kāpēc? Vai no tā, ka bija sasodīti grūti? Paturot prātā visas šīs atziņas, šaubas un arī bailes, tomēr pozitīva optimisma pilns metos avantūrā.

Tagad, atskatoties, jāatzīst, ka nedaudz neapdomīgi, nesagatavojies. Nav man pieredzes vairākas naktis gulēt teltī, pārtikt tikai no tā, kas paņemts līdzi mugursomā. Satrauca dzeramā ūdens pieejamība. Arī par to bija dzirdēti dažādi, atšķirīgi stāsti. Vieni filtrēja upes ūdeni, citi dzerot uzreiz, pat bez vārīšanas. Vēl citi piesardzības vadīti gan filtrē, gan vāra un vēl attīrošo tableti iemet traukā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties Staburags.lv abonementu:

"Staburags.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē Staburags.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā Staburags.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.