Septembra vidū Rīgā, izstāžu centrā Ķīpsalā, notika 8. starptautiskā pārtikas izstāde “Riga Food 2003”.
Septembra vidū Rīgā, izstāžu centrā Ķīpsalā, notika 8. starptautiskā pārtikas izstāde “Riga Food 2003”. Degustācijās bija iespēja izbaudīt visplašāko garšu un smaržu buķeti, sākot no salda, beidzot ar rūgtu, neapšaubāmi atklājot daudz interesantu jaunumu, kuriem ikdienā paiets garām. Par dažiem — nedaudz vairāk.
Nektārs — no ogām un dārzeņiem
Izstādē piedalījās ap 550 uzņēmumu no 30 valstīm. Piesaistīja Latvijas ražojumi. Piemēram, uzņēmuma “Kronis” (Bauskas rajona Code) piedāvātā produkcija. Līdz šim nezināju, ka nopērkami interesanti dzērieni — nektāri. To pamatā ir dabīga augļu, ogu vai dārzeņu sula ar mīkstumu. Sulu iegūst, augļus sasmalcinot un izspiežot. Šis pārstrādes veids ļauj labāk saglabāt augļos esošos vitamīnus, organiskās skābes un pektīnvielas. Nektāri nesatur mākslīgus konservantus, krāsvielas un koncentrātus. Tos var lietot neatšķaidītus, sajauktus ar minerālūdeni, kokteiļu, saldo mērču, želeju pagatavošanai, kā piedevu saldējumam. Neparasts šķita biešu nektārs — neapšaubāmi veselīgs dzēriens. “Kronis” ražo arī upeņu nektāru, ābolu—biešu, dzērveņu, burkānu—ābolu—zemeņu, ābolu—dzērveņu nektāru. Maize dāvanu kastē
Savu produkciju rādīja arī izslavētā zemnieku saimniecība “Lāči”, kuras īstā lauku rupjmaize par izcilu kvalitāti starptautiskajā izstādē “Riga Food’98” ieguva “Grand Prix”. Veikalos iespējams iegādāties arī tā saucamo vieglo rupjmaizi — iesalmaizi. Tā ir ar iespaidīgu un neaizmirstamu garšu. Skābums gandrīz uz pusi mazāks nekā īstajai rupjmaizei. To var lietot patērētāji, kuriem īstā rudzu rupjmaize ir par smagu. Jaunums, ka tagad z. s. “Lāči” ražoto maizi piedāvā iegādāties, iesaiņotu kastītē. Praktiska un veselīga dāvana!
Ļoti garšīga šķita arī pilngraudu maize, ko ražo “Liepājas maiznieks”. No uzņēmuma piedāvātās produkcijas tā ir maize ar viszemāko kaloriju daudzumu (139 kcal). Īpaša vērtība maizītei ir diedzētie rudzu graudi.
Brīnumbaktērija
Biju dzirdējusi par “Gefilus” produktiem, nu radās iespēja tos nogaršot un arī uzzināt kaut ko tuvāk. Bukletā rakstīts: “Pasaulē visvairāk pētīta veselībai labvēlīgā baktērija ir Lactobacillus GG (LGG). To somu pārstrādes kompānija “Valio” licencējusi visā pasaulē. Produkti, kuri satur LGG, nopērkami vairāk nekā 30 pasaules valstīs. Par to labvēlīgo ietekmi sarakstīts pāri par 200 starptautisku publikāciju un 19 disertāciju.” Saskaņā ar zinātnieku pētījumiem konstatēts, ka brīnumbaktērija palielina organisma dabisko pretestību pret kaitīgajām baktērijām un vīrusiem, kas var izraisīt infekcijas slimības, līdzsvaro gremošanas darbību, zarnu trakta mikrofloru un samazina diskomfortu, lietojot antiobiotikas. Turklāt “Gefilus” kefīrs un jogurti (ar ābolu, bumbieru un aprikožu garšu, meža zemeņu, sarkano plūmju un brūkleņu garšu) ir Latvijā vienīgie produkti, kas satur LGG. Jogurti un kefīrs patiešām bija garšīgi. Varētu piekrist reklāmai: “Baudiet “Gefilus” produktu svaigumu un samtaini maigo garšu, lietojiet tos savā ikdienas uzturā, cik vien vēlaties!”, ja vienmēr būtu pietiekami naudas.
Svētkos — kokteilis
Lai gan brīdinājums reklāmā vēstī, ka “alkohola lietošanai ir negatīva ietekme”, savureiz jau kādu graķīti iedzert var. Izstādes apmeklētājiem bija iespēja pagaršot kokteili, kurš pagatavots no degvīna “Zelta vārpa vanilla” un ābolu sulas. Degvīna īpašais aromāts un garša pilnveidoti, izmantojot dažādu šķirņu dabīgās vaniļas pākstis. Nezinu, kā garšo degvīns atsevišķi, bet sajaukumā ar ābolu sulu patiešām baudāms. Jaunā degvīna stiprums — 38 grādi. Veikalos nopērkamajai “Sudraba vārpai” gan ir pusgrāds mazāk — tā gatavota no augstas kvalitātes graudu spirta un īpaši attīrīta ūdens.
Foto no bukleta