Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Kā salīdzināt dažādas finansiālās iespējas un izvēlēties piemērotāko?

Diemžēl dzīvē ne vienmēr viss notiek pēc plāna, un var būt situācijas, kurās rodas vajadzība pēc papildu finansēm –tādās situācijās viens no risinājumiem ir aizdevums. Šobrīd ir ļoti daudz aizdevēju un aizdevuma veidu, līdz ar to izvēlēties sev piemērotāko finansiālo iespēju no plašā klāsta var būt pamatīgs izaicinājums. Tomēr neuztraucieties – mēs Jums palīdzēsim pieņemt labāko lēmumu! Lai Jūs varētu izvēlēties sev un savam maciņam piemērotāko finansiālo iespēju, šajā rakstā esam apkopojuši faktorus, kuriem pievērst uzmanību, lai salīdzinātu dažādas finansiālās iespējas.

Mērķis

Šobrīd pieejami aizdevumi, kas paredzēti dažādiem mērķiem, kā piemēram patēriņa kredīts un ātrais kredīts internetā, taču tāpat pieejami aizdevumi, kas paredzēti konkrētiem mērķiem, kā piemēram auto kredīts un kredīts nekustamā īpašuma iegādei. Apdomājiet – vai noskatītās finansiālās iespējas atbilst Jūsu mērķim(-iem)?

Ņemiet vērā – aizdevumiem, kas paredzēti konkrētiem mērķiem, mēdz būt izdevīgāki nosacījumi, tomēr tādā gadījumā jāievēro noteiktie aizdevuma izmantošanas noteikumi, par kuriem aizdevējs var lūgt atskaitīties. Gadījumā, ja noteiktie aizdevuma izmantošanas noteikumi netiek ievēroti, aizdevumam var tikt piemērota paaugstināta procentu likme, kas pamatīgi sadārdzina aizdevuma atmaksas procesu.

Aizdevuma summa

Aizdevuma summa atkarīga no aizdevuma mērķa un aizņēmēja finansiālās situācijas, tādēļ konkrētu aizdevuma summu iespējams uzzināt, iesniedzot aizdevuma pieteikumu. Aizdevēju mājaslapās esošie aizdevuma kalkulatoriem ir informatīvs raksturs. Apdomājiet – kāda aizdevuma summa Jums būtu nepieciešama, lai realizētu savu mērķi (-us)? Esiet uzmanīgs, jo aizdevuma summa aizdevumiem ar vienādiem nosaukumiem var atšķirties!

Apskatot dažādas finansiālās iespējas, var rasties kārdinājums izvēlēties to, kura piedāvā lielāko aizdevuma summu, tomēr, lai budžetam nebūtu pārlieku liels slogs, vajadzētu izvēlēties tieši tādu aizdevuma summu, kāda nepieciešama Jūsu mērķa (-u) realizēšanai.

Atmaksas termiņš

Attiecībā uz atmaksas termiņu pievērsiet uzmanību sekojošiem rādītājiem: aizdevuma atmaksas veids; atmaksas gala termiņš; maksājumu grafiks; ikmēneša maksājuma apjoms un termiņš. Pamatā pastāv divi aizdevuma atmaksas veidi: vienādi ikmēneša maksājumi un vienādi ikmēneša pamatsummas maksājumi. Pirmais veids nozīmē, ka ikmēneša kredītmaksājums ir nemainīgs un procenti tiek aprēķināti no aizdevuma kopsummas, savukārt otrais veids nozīmē, ka ikmēneša kredītmaksājums ir mainīgs un procenti tiek aprēķināti no aizdevuma atlikuma.

Ņemiet vērā un atcerieties – garāks atmaksas termiņš nozīmē mazāku ikmēneša kredītmaksājumu, tomēr tajā pašā laikā tas nozīmē, ka tiek samaksāts vairāk attiecībā uz procentiem. Šī iemesla dēļ piemērotāko atmaksas termiņu ieteicams izvēlēties saskaņā ar finansiālo situāciju un iespējām.

Procentu likme

Noformējot aizdevumu, aizņēmējam būs jāatmaksā gan aizdevuma pamatsumma, gan aizdevuma procenti, līdz ar to procentu likme ir viens no svarīgākajiem, ja pat ne pats svarīgākais rādītājs, kas jāņem vērā un jāizvērtē, izvēloties aizdevumu un salīdzinot dažādas finansiālās iespējas. Attiecībā uz procentu likmi pievērsiet uzmanību diviem rādītājiem:

  • Bāzes likme. Aizņemtās naudas “cena”. Šīs likme var būt fiksēta jeb to var noteikt aizdevējs pats vai tā var būt mainīga jeb tai var tikt pielāgoti tirgus indeksi, piemēram, EURIBOR.
  • Gada procentu likme (GPL). Kopējās aizdevuma lietošanas izmaksas, kas ietver sevī sekojošas izmaksu pozīcijas: maksa par aizdevuma noformēšanu, komisijas maksas, konta uzturēšanas izmaksas, norēķinu līdzekļa izmaksas. GPL ietver sevī arī bāzes likmi, līdz ar to tieši GPL ļauj spriest par to, cik izmaksās aizdevums.

Papildu izmaksas

Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, kad šķietami izdevīgā finansiālā iespēja galu galā izrādās daudz dārgāka nekā sākotnēji licies, pievērsiet uzmanību visām aizdevuma papildu izmaksām! Par aizdevuma kopējām izmaksām palīdzēs spriest augstāk minētā gada procentu likme (GPL), tomēr, lai Jūs zinātu, par ko maksājat, iesakām apskatīt katru papildu izmaksu pozīciju atsevišķi! Atkarībā no izvēlētā aizdevēja un aizdevuma veida papildu izmaksas varētu būt, piemēram, maksa par līguma sagatavošanu/noformēšanu; maksa par aizdevuma izsniegšanu u.tml.

Līguma nosacījumi

Kā jau minējām, aizdevēju mājaslapās esošajiem aizdevuma kalkulatoriem un citai informācijai ir informatīvs raksturs, tādēļ, lai varētu salīdzināt konkrētas iespējas, ieteicams aizpildīt aizdevuma pieteikumu. Atcerieties – tas Jums nerada nekādas saistības! Ja aizdevēja gala atbilde būs pozitīva, tad aizdevējs sagatavos aizdevuma līgumu, kurā pieejama visa informācija par konkrēto darījumu.

Lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, aizdevuma līgumu vajadzētu izlasīt no A līdz Z, tai skaitā sīko druku, kurā var tikt atrunāti kādi īpaši aizdevuma nosacījumi. Līgumā vajadzētu tikt atspoguļotai visai augstāk minētajai informācijai.

Kredītu salīdzināšana ir viens no atbildīgas aizņemšanās galvenajiem principiem. Pievēršot uzmanību augstāk minētajiem faktoriem un salīdzinot dažādas finansiālās iespējas, varēsiet pieņemt pārdomātu un sev un savam maciņam izdevīgu lēmumu. Neaizmirstiet ieskatīties un salīdzināt arī Latkredits.lv piedāvājumā, kur pieejami aizdevumi dažādām vajadzībām un situācijām. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā rūpīgi izvērtējiet tā nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.