Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

Remonta laikā dienestus pārceļ uz citām ēkām

LABĀKAIS RISINĀJUMS. Aizkraukles novada pašvaldības administrācijas ēkas renovācijas laikā Nodarbinātības valsts aģentūra un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra darbosies uzņēmuma “RRKP būve” ēkā, Jaunceltnes ielā 1A. Imanta Kaziļuna foto

Kāda aizkraukliete (vārds, uzvārds zināms) uzzinājusi, ka saistībā ar novada pašvaldības administratīvās ēkas rekonstrukciju vairāki iedzīvotājiem svarīgi dienesti tiks pārvietoti neparocīgi tālu — uz uzņēmuma “RRKP būve” ēku Jaunceltnes iela 1A, Aizkrauklē. Sieviete ir sašutuši par nepārdomāto risinājumu, kas daudziem sagādās neērtības.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atbilstošu telpu centrā nebija

Uz minēto ēku rekonstrukcijas laikā tiks pārcelta Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Aizkraukles filiāle un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Aizkraukles klientu apkalpošanas centrs. Sieviete neslēpj sašutumu un savu viedokli argumentē: “Šīs iestādes visbiežāk tiek apmeklētas tieši klātienē. Lielākoties tie ir cilvēki gados, pensionāri, invalīdi, bezdarbnieki. Tie nav situētākie cilvēki ar personīgo transportu. Vai tiešām pilsētas centrā nevarēja atrast telpas, lai cilvēkiem dienestu sniegtie pakalpojumu būtu tuvāk?”

Uldis Riekstiņš, Aizkraukles novada pašvaldības izpilddirektors, skaidro, ka pašvaldība attiecīgajiem dienestiem paziņoja — Aizkraukles novada pašvaldības administrācijas ēkai tiks veikta ļoti nepieciešamā renovācija. Uz aptuveni gadu aicināja atrast citas telpas. Izsludināja pieteikšanos — kas būtu gatavi piedāvāt nomai savas telpas. Viens no tuvumā esošajiem variantiem bija “Latvijas pasta” telpas. Tās gan nebija piemērotā kārtībā. Otrs bija uzņēmums “RRKP būve”, kas izmantošanai piedāvāja visu trīs stāvu ēku Jaunceltnes ielā 1A. Lai gan tā ir nomaļāk no centra, telpas ir atbilstošā kārtībā un gana plašas. “Paši neko piedāvāt nevarējām, jo pašvaldībai ir jādomā, kur izvietot savus darbiniekus. Uz laiku jāpārvieto daudzas nodaļas, tie ir lieli apjomi. Cita risinājuma nav, nevaram uz gadu uzbūvēt jaunu ēku. Pašvaldības darbinieki tiks ‘‘izmētāti’’ ne tikai pa pilsētu, bet arī pa novadu. Aizkrauklē dažas nodaļas darbosies Lāčplēša ielā 4, Rūpniecības ielā 10 jeb agrākajā sākumskolā, daži darbinieki arī kultūras centrā.”

Klātienē pieprasītākie pakalpojumu sniedzēji

Drīzumā, pēc šīs ceturtdienas domes sēdes, minētie dienesti pārvāksies uz pagaidu telpām Jaunceltnes ielā 1A. Izpilddirektors piebilst, ka pašvaldība no savas puses cenšas palīdzēt, kā var — nodrošinot transportu pārvākšanās laikā, ierīko interneta tīklu jaunajās telpās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2025. gada 31. decembris ir datums, kad visiem administrācijas ēkas renovācijas darbiem jābūt pabeigtiem. Pretējā gadījumā varētu zaudēt Eiropas Savienības (ES) finansējumu, kas sedz vairāk nekā pusi kopējo izmaksu (vairāk nekā trīs miljoni eiro). To, ka ēkas renovācijai ir pieejams ES finansējums, pašvaldība uzzināja pavasarī. Sagatavoja kontroltāmi, piedāvājums tirgū bija ļoti adekvāts, tādēļ ātri tika meklēti risinājumi, kur uz šo laiku izmitināt administrācijas ēkā esošos darbiniekus.

“Saprotu, ka tiek radītas neērtības. Jācenšas maksimāli strādāt attālināti. Mēs ļoti vēlamies, lai viens Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras darbinieks pieņemtu Lāčplēša ielā 4, uz kuriem tiek pārcelts klientu apkalpošanas centrs. Par to mēs vēl turpināsim runāt ar dienestu. Viņi šādu ieceri šobrīd neatbalsta. Dienestam ir savi pamatoti apsvērumi un citai iestādei savus noteikumus diktēt nevaram,” skaidro U. Riekstiņš.

Precīzus NVA un VSAA apmeklētības datus apkopot neizdevās, taču Baiba Rušiņa-Tišaloviča, valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra Aizkrauklē vadītāja, stāsta, ka tieši pēc šo divu dienestu konsultācijām cilvēki visbiežāk vēršas klātienē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

No šodienas uz renovācijas laiku pagaidu telpās Lāčplēša ielā 4 darbu sāk arī klientu apkalpošanas centrs.

Iesaka izmantot sabiedrisko transportu

Kā tad cilvēkiem turpmāk nokļūt NVA un VSAA, lai saņemtu vajadzīgos pakalpojumus, ja nav personīgā transporta? Pirmais variants — kājām mērot ceļu. No līdzšinējās domes ēkas jaunās dienestu telpas Jaunceltnes ielā 1A atrodas 2,4 kilometru attālumā. Gados vecākam cilvēkam šī varētu būt pārāk ekstrēma pastaiga. Piedevām, tuvojas ziemas mēneši, kad pārvietošanās pati par sevi reizēm sagādā grūtības. Saņemot jautājumu par nokļūšanu minētajā adresē, pašvaldības pārstāvis norāda uz četriem šajā virzienā kursējošajiem autobusa reisiem. Braucot ar sabiedrisko transportu, kura galamērķis ir Aizkraukles pagasts, tuvākās pieturas uzņēmuma “RRKP būve” ēkai ir 200 metru attālumā no tās. Pirmā reisa atiešanas laiks no Aizkraukles autoostas ir pulksten 7.30, nākamais 10.20, trešais — pulksten 14.30. Pēdējais autobuss šajā maršrutā atiet pulksten 17.10. Visi reisi aizbrauc līdz pagasta centram, apgriežas un brauc atpakaļ. Biļete vienā virzienā maksā 0,70 eiro. Tātad, lai aizbrauktu turp un atpakaļ, jārēķinās ar laika patēriņu (diez vai varēs paspēt saņemt konsultāciju un pagūt uz to pašu reisu) un 1,40 eiro autobusa biļetei. Un kā to saplānot cilvēkam, kurš uz Aizkraukli ar autobusu atbraucis no kādas attālākas novada vietas?

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.