Abonē e-avīzi "Staburags"!
Abonēt

“Zelta” zemenes te neaug. Šogad tonnu ogu nācās likvidēt

JĀIEKLAUSĀS SKAŅĀ. Pirms atdod pircējam, Guntis ieklausās katrā arbūzā. Imanta Kaziļuna foto

Vai jums nešķiet, ka Latvijā var izaudzēt normālu arbūzu? Nu tad jums noteikti jāiepazīstas ar Gunti Bubinu no Zalves pagasta. Viņš savā saimniecībā audzē tādus arbūzus, kas liek pat dienvidniekiem berzēt acis neticībā!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Guntis Bubins agrāk bija pazīstams kā zemeņu audzēšanas guru, saldās ogas audzēja vairāk nekā hektāru lielā platībā. Tagad tās atstājis tik, lai pietiek pastāvīgajiem klientiem. Zemeņu vietā pārgājis uz arbūzu biznesu, un jāsaka — viņam tas sanāk lieliski. Šogad izaudzēja divas ar pusi tonnas. Visu pārdeva. “Bija iespēja uzreiz visu izaudzēto ražu pārdot vienam klientam, bet man to nevajag. Svarīgi parunāties ar cilvēkiem,” stāsta Guntis. Lielākie no arbūziem ir ap 13 kilogramiem smagi, bet dzirdēts, ka citiem izdevies izaudzēt pat līdz 20 kilogramiem.

Guntis neapstājas tikai pie arbūziem. Viņa dārzā aug vīnogas, melones un pat saldā kukurūza. Ja iesākumā klienti bija skeptiski pret kukurūzu, nogaršojuši novērtē tās garšu. Izpirktas arī melones. Kādai meloņu šķirnei gan nepatika šīs vasaras Latvijas klimats, tām sāka bojāties miza un nepaspēja nogatavoties. Līdz gatavībai pietrūka nedēļa. Līdzīgi bija ar šķirnes ‘Sonāte’ zemenēm. Lielā karstuma un mitruma dēļ aizgāja bojā apmēram tonna šo ogu.

Protams, nav jau tā, ka viss notiek kā pa sviestu. Guntis atzīst, ka dažreiz nākas cīnīties ar slimībām, piemēram, miltrasu vīnogām. Izmēģina dažādas ekometodes, piemēram, aplejot augus ar piena sūkalu un ūdens maisījumu. “Esmu tik ekoloģisks, cik man pašam to vajag, jo visu, ko izaudzējam, ēdam arī ģimenē,” atzīst Guntis. Gadoties, ka tirgū, piemēram, Vallē pircēji netic, domā, ka lietota nez kāda ķīmija, lai izaudzētu tik labu ražu. Tiem iedod vizītkarti un saka — atbrauciet uz saimniecību un pārliecinieties. Valle mazs ciems, viens otru pazīst. Atliek atbraukt vienam uz Sproģiem, kā arī pārējie, pat neatbraukuši pārliecinās. Arī cenu pārāk neceļot. Kā pirms vairākiem gadiem iesācis prasīt piecus eiro par kilogramu zemeņu, tādu cenu saglabāja arī šogad. “Par manām zemenēm klienti nesaka “zelta”, jo cena ir draudzīga maciņam,” atzīst Guntis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Augsnes uzlabošanai nelielu platību apsējis ar griķiem. Auguši labi, griķus iearis, bet nākamajā gadā laukā atkal bagātīgi saauguši griķi. “Netieku no tiem vaļā, jau trešo reizi frēzēju, bet pēc īsa laika lauks atkal zaļš,” stāsta Guntis. Griķi ir tik dzīvelīgi, ka aug pat uz lauka malā noliktās tehnikas.

Gunta dārzs ir kļuvis par tik populāru vietu, ka cilvēki brauc no malu malām, lai tiktu pie viņa arbūziem. Pat rīdzinieki izmet līkumu uz laukiem, lai nogaršotu šos brīnumus. Un, ja jau pilsētnieki ir gatavi braukt uz laukiem pēc arbūziem, tad jāsaprot — tie tiešām ir kaut kas īpašs! 

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par materiāla saturu atbild laikraksts “Staburags”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Staburags.lv komanda.