Viens no svarīgākajiem darbiem augustā — dažādu konservējumu gatavošanai ziemai.
Viens no svarīgākajiem darbiem augustā — dažādu konservējumu gatavošanai ziemai. Pagrabos rindojas ievārījuma, gurķu un salātu burciņas, nu pienācis īstais laiks katras saimnieces izdomai un prasmei. Ja jaunas receptes nenāk prātā, konservējumu garšas īpatnības var dažādot ar garšvielām.
Šovasar par ražu sūdzēties nevar, bet ne visu dārzos izaugušo var izlietot uzreiz. Augusts ir īstais laiks, kad jādomā par ziemu — pareizi spriež namamātes. Šobrīd viņām ir karstākais konservēšanas laiks. Ko tikai var sagatavot ziemai! Pat ķiploku kātus, sīpollokus, nemaz nerunājot par dažādiem dārzeņiem un augļiem. Ja ne citādi, tad iemarinēto varēs izmantot kā garšvielu vai ēdienu rotāšanai.
Katram sava recepte marinēšanai, un arī garšvielu lietošanas gudrības teju vai no vecmāmiņām aizgūtas. Marinēšanai var izmantot upeņu un ķiršu lapas, dilles, mārrutku lapas vai sakni. Marinādēm pievieno arī sīpolus, ķiploka daiviņu, piparus. Citādu garšas īpatnību iegūs dārzeņi, kuru marinēšanai izmantotas sinepju sēklas, koriandra graudiņi, krustnagliņas. Var likt arī dažādus svaigos garšaugus — rozmarīnu, timiānu, raudeni.
Samtene — sanitāre
Saimniecēm nav sveša sajūta, kad dzidrais šķidrums pagrabā novietotājā gurķu burkā pēc neilga laiciņa kļūst duļķains. Jāievēro maksimāla tīrība, jādezinficē burkas un kārtīgi jānomazgā izejvielas. Varbūt izmantot vecmāmiņu metodes — marinējot gurķus, burkā lika arī samtenes ziedu. Šo puķi dēvē par sanitāri. Mēdz apgalvot, ka burkas saturs, kurā ievietota samtene, nemēdz duļķoties. Turklāt marināde nemaina garšas īpatnības. Marinēšanai var izmantot zemās samtenes, kuras zied maziem oranžiem ziediņiem.
Gan tradicionālas, gan netradicionālas
Izvēloties garšvielas, vērts aplūkot ne tikai to, kas aug paša dārzā, bet arī veikalos nopērkamas garšvielas. Plašs piedāvājums ir veikalā “Elvi”. Augustā te turklāt piedāvā atlaides precēm, kuras izmanto marinēšanai. Te lēti var nopirkt firmu “Pērne” un “Anatols” etiķi un etiķa esenci, eļļu, laurulapas, piparus, dilles un citas garšvielas. Arī jau sagatavotu maisījumu sēņu un gurķu marinēšanai un skābēšanai (maksā 17 santīmu).
Veikalā “Elvi” nopērkamas arī sinepju sēklas, baziliks un citas ne tik tradicionālas garšvielas. Sinepju sēklas var izmantot gurķu, kabaču un citu dārzeņu konservēšanai. Burkāniem labāks koriandrs un ingvers, saldajiem pipariem un ziedkāpostiem — rozmarīns un smaržīgie pipari.