Iesaka Andra Laiviņa no Seces. Kārtainā ābolkūka. Salāti gaļas ēdieniem.
Iesaka Andra Laiviņa no Seces
Kārtainā ābolkūka
250 g margarīna
glāze skāba krējuma
2 glāzes miltu
āboli vai ievārījums
pusglāze cukura
šķipsniņa sāls
Sajauc krējumu, margarīnu, pieber mazliet cukura, sāls. Pievieno miltus, visu izmīca. Mīklu sadala divās daļās un pusstundu patur ledusskapī. Izveltnē vienu daļu mīklas, liek ietaukotā lēzenā veidnē, pārklāj ar sagrieztiem āboliem vai ievārījumu. Ja āboli nogatavojušies un mīksti, piemēram, ‘Baltie dzidrie’, tos var griezt lielos gabalos, ja nē — sīkākos. Pārkaisa ar cukuru, virsū liek otru izveltnēto mīklas daļu. Stūrīšus saspiež kopā, lai pildījums neiztek. Cep gaiši brūnu, sagriež gabaliņos.
Salāti gaļas ēdieniem
Kabačus ziemai lieku salātos, kuri labi garšo kopā ar gaļas ēdieniem. Tos var uzsildīt vai ēst aukstus, arī gatavot zupas.
3 kg kabaču
2 kg burkānu
1 kg sīpolu
1 kg tomātu vai 0,5 l tomātu mērces
sāls
pipari
2 ēdamkarotes etiķa esences
Kabačus sagriež vai sarīvē un sautē savā sulā. Pievieno apceptus sīpolus un burkānus, tomātus vai mērci. Sautē apmēram stundu. Pievieno sāli pēc garšas, piparus un etiķa esenci. Karstu pilda burkās un aizvāko ar metāla vāciņiem.
Salātiem var pievienot arī citus dārzeņus (kāpostus, gurķus). Tos sautē kopā ar kabačiem.